Tehnici de manipulare: democraţia dirijată

În 2004, preşedintele Traian Basescu a fost ales pentru promisiunea de a reforma statul roman şi de a porni o luptă reală împotriva corupţiei într-o ţară devastată de mari structuri infracţionale transpartinice. După opt ani, statul român este blocat în urma suspendării preşedintelui, ceea ce înseamnă că procesul de modernizare promis în 2004 a esuat, scrie money.ro.

Puterea nu a fost trecuta in sarcina unor institutii legal-rational-birocratice care sa functioneze indiferent cine se afla la putere, ci s-a concentrat in jurul unei singure persoane, dupa modelul democratiilor dirijate din spatiul exsovietic. Metodele utilizate reflecta un paralelism halucinant cu cele folosite de liderii sistemului totalitar comunist:
1. Declansarea unui razboi permanent („revolutia permanenta”) impotriva unor dusmani reali sau inventati, pe principiul ca in timpul unui razboi functioneaza cu totul alte reguli decat cele din timp de pace; sunt reguli militare, in care comanda este unica iar ordinele se executa, nu se discută.

2. Inventarea de inamici publici asupra carora sa se concentreze ura cetatenilor spre a nu mai avea timp sa puna la indoiala justetea regimului. „Oligarhii”, „mogulii”, „baronii din companiile de stat” (evident cei rai, nu cei buni, care au trecut imediat de partea puterii), apoi parlamentarii, invatatorii care dau meditatii, doctorii care iau spaga au devenit tintele predilecte ale propagandei, asa cum erau in trecut „chiaburii” sau „elementele reactionare”.

3. Politica de injectare a urii, de divizare a societatii, inclusiv prin aplicarea principiului cine nu este cu noi este impotriva noastra; cu varianta cine nu-i cu noi e platit de moguli – evident de cei rai, pentru ca mogulii cei buni nu au in solda lor decat jurnalisti impartiali

4. Politica santajului cu dosarele de la DNA, care a luat locul santajului cu dosarele de cadre din timpul comunismului, apoi al santajului cu dosarele CNSAS de dupa revolutie.

5. Numirea celor mai prost pregatiti si a celor mai agresivi indivizi in functiile cheie, indeosebi in institutiile de forta, pe principiul ca respectivii vor fi de o loialitate fara fisura celui care i-a desemnat. In paralel, o politizare extrem de agresiva a tuturor institutiilor statului pentru ca nici un segment sa nu scape controlului de la centru.

6. Executarea mediatica a adversarilor politici sau a personalitatilor incomode – o reluare adaptata erei informationale a vechilor executii publice. In aceste operatiuni sunt intens utilizate interceptarile telefonice, trunchiate, recombinate si interpretate in asa fel incat sa compromita personajele in cauza chiar si in lipsa oricaror dovezi reale.

Procesul de cristalizare a unui sistem autoritar pare a fi o reusita si poate ca derapajele sale ar fi fost trecute cu vederea daca el ar fi servit, in final, interesului national, adica modernizarii si relansarii Romaniei, sau macar unei combateri reale a coruptiei. Din nefericire, rezultatele sunt catastrofale: dezastru social, economie la pamant, proliferarea retelelor infractionale, inclusiv la varful Fiscului, democratie cu politia in spate, o tara profund divizata.

O intrebare ramane: cine plateste?

4 Comentarii la "Tehnici de manipulare: democraţia dirijată"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.