Zilele Comunei Ciumeşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat sâmbătă, 11 august, la “Zilele Comunei Ciumeşti”.

În cadrul programului extrem de diversificat au evoluat trupele de dans din Ciumeşti (dans modern, vals, Cântecul Pământului) şi Moftin dar şi „Corul vârstnicilor”, dirijat de Jussel Ottó. Totodată, cei prezenţi la sărbătoarea localităţii au putut urmări dansuri maghiare, nemţeşti şi ţigăneşti. Programul stabilit de organizatori a mai inclus şi dansul pálcás, cântece populare, dirijate de Hermann Szabolcs, concertul fanfarelor din Ciumeşti, Urziceni şi Foieni, urmate apoi de programul de dans pregătit de Lead&Follow. De asemenea, pe scenă au mai urcat trupe de dans din Cămin, Sanislău, Ciumeşti şi München, urmate de “Control Dance Group”, formaţia locală “Pegazus” dar şi formaţia “NELSON” din Ungaria.

La Ciumeşti s-a desfăşurat şi un concurs de gătit ştrudel, bogracs, gulaş de fasole boabe şi gulaş de miel.

Adrian Ştef, i-a felicitat pe organizatori pentru ediţia reuşită a “Zilelor Comunei Ciumeşti”, apreciind buna armonie dintre comunităţile din zonă.

Istoria ştrudelului

Ştrudelul este un produs de patiserie făcut dintr-un aluat stratificat cu umplutură în interior, de cele mai multe ori servit cu smântână dulce. A devenit cunoscut şi a câştigat popularitate în secolul XVIII, în Imperiul Habsburgic.

Cel mai adesea este asociat cu preparatele din bucătăria austriacă, dar este, de asemenea, întâlnit în bucătăria tradiţională din întreaga zonă aparţinând anterior Imperiului Austro-Ungar.

Cea mai veche reţetă de ştrudel este din 1696, fiind o reţetă scrisă de mână, care actualmente se află în Biblioteca Vienei.

Cele mai cunoscute tipuri de ştrudel sunt cel cu mere şi cel cu brânză. Alte tipuri de ştrudel conţin vişine, cireşe, nuci, caise, prune şi seminţe de mac sau stafide. Aluatul ştrudelului este un aluat foarte elastic care are un conţinut ridicat de gluten, ouă, apă, unt şi fără adaos de zahăr. Aluatul este frământat timp îndelungat şi întins în foaie foarte subţire, putându-se “citi ziarul prin foaia de aluat”, după cum zice legenda puriştilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.