Zeci de scrimeri activi dar şi veterani stabiliţi în Ungaria, Germania, Suedia şi România şi-au dat întâlnire astăzi, 11 august, la Sala de Scrimă “Alexandru Csipler” din Satu Mare. Ce îi leagă pe aceşti campioni mondiali, medaliaţi ai Campionatelor mondiale şi Jocurilor Olimpice, demni urmaşi ai muşchetarilor, de oraşul nostru? Nici mai mult, nici mai puţin, aceşti sportivi s-au format la şcoala de scrimă din Satu Mare!
Şi, a devenit deja o tradiţie ca să-şi de-a întâlnire “în băncile” şcolii care i-a format ca sportivi şi … nu în ultimul rând, ca oameni. Întâlnirea Mondială a Scrimerilor Sătmăreni a ajuns în acest an la cea de-a IV-a ediţie.
La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului, reşedinţă de judeţ, Marcela Papici, fostul selecţioner al echipei de fotbal a României, Emeric Jenei, deputatul (de origine sătmăreană) în Parlamentul Canadei, Corneliu Chişu, scrimeri dar şi iubitori ai fenomenului sportiv în general. La întâlnirea scrimerilor au participat şi doi foşti primari ai municipiului Satu Mare, Horea Anderco şi Iuliu Ilyes.
Evenimentul a început cu o scurtă prezentare făcută de Iosif Szepessy, în faţa Sălii de scrimă după care a avut loc dezvelirea plăcii campionilor mondiali şi ai medaliaţilor la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice, proveniţi din şcoala de scrimă sătmăreană, situată lângă bustul lui Csipler.
Sărbătoarea sportivilor a continuat apoi în incinta Sălii de scrimă proaspăt renovată cu ocazia acestui eveniment. În deschiderea seriei de demonstraţii de scrimă, Adrian Ştef a declarat că este deosebit de onorat să participe la această întâlnire a legendelor scrimei sătmărene “care au dus numele acestui municipiul şi al judeţului pe toate meridianele lumii. Pentru acest lucru vă mulţumim din suflet şi promit, împreună cu colegii mei, că vom face tot posibilul pentru a sprijini această ramură sportivă de care ne leagă atâtea amintiri plăcute”.
Deputatul canadian, de origine sătmăreană, Corneliu Chişu a declarat că este prezent la acest eveniment atât în calitate de sătmărean şi de iubitor al sportului, cât şi în calitate de scrimer. “În 1965 am obţinut titlul de vicecampion al României la scrimă”. Chişu i-a oferit preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare drapelul Canadei, a ţării sale adoptive.
De-a lungul vremii, “muşchetarii” care s-au format la şcoala de scrimă din Satu Mare au câştigat 15 titluri mondiale, dintre care nouă pentru România, cinci pentru Germania şi unul pentru Ungaria. Numărul de medalii la campionatele mondiale, europene şi la Jocurile Olimpice ne taie pur şi simplu răsuflarea: peste 30, adică, peste media obţinută de cele mai multe ţări ale lumii, nu doar la scrimă ci la toate sporturile.
În ceea ce priveşte istoria “Întâlnirilor …”, trebuie spus că în a doua jumătate a anilor ’90, sportivii: Iosif Szepessy, Ştefan Haukler şi Roz Miklós au decis să ridice un bust dedicat maestrului Alexandru Csipler, în faţa Sălii de scrimă. Aşa s-a născut ideea în 1997, a acestor întâlniri mondiale iar după prima ediţie, Sala de scrimă a luat numele lui Alexandru Csipler. Următoarea Întâlnire Mondială a Scrimerilor Sătmăreni, cea de-a II-a, a avut loc în anul 2000, urmată apoi, în 2006, de cea de-a III-a întâlnire.
Iată şi lista scrimerilor medaliaţi la concursurile internaţionale de-a lungul deceniilor: Bay Béla, Alexandru Csipler, Stahl – Jencsik Ecaterina, Ştefan Ardeleanu – Weiszböck, Suzana Tasi – Ardeleanu, Iosif Szepessy, Petru Kuki, Zita Fünkenhauser, Weber Mónika, Rita König, Kekete Attila, Ştefan Haukler, Elena Samsudeanu – Ferenczi, Marcela Moldovan – Zsák, Rozalia Gombos – Orosz, Bodóczi Miklós, Cristina Stahl.
Întâlnirea a continuat cu duelul sportivilor activi dar şi ai muşchetarilor veterani formaţi pe “băncile” şcolii de scrimă sătmăreană.