Calamităţile naturale nu influenţează deductibilitatea TVA

Ca urmare a solicitării făcute de către Prefectul judeţului Satu Mare Eugeniu Avram la întâlnirea cu reprezentanţii producătorilor agricoli sătmăreni din data de 07.08.2012, directorul executiv al DGFP Satu Mare, Mircea Ardelean a dorit să facă câteva precizări referitoare la TVA-ul aferent achiziţiilor  de bunuri şi de servicii efectuate în vederea realizării de culturi agricole. Vă redăm în continuare aceste precizări.

Taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii necesare pentru înfiinţarea de culturi agricole a fost deductibilă în momentul înregistrării facturilor fiscale în evidenţele contabile ale persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de taxă, conform art. 153 din Codul fiscal.

În cazul în care soldul sumei negative de taxă pe valoarea adăugată la sfârşitul perioadei de raportare este mai mare sau egal cu suma de 5000 RON, persoana impozabilă poate solicita rambursarea acestuia prin depunerea decontului de TVA, bifând căsuţa “DA” la rândul referitor la opţiunea de rambursare.

Conform prevederilor art. 70 din Codul de procedură fiscală, organul competent soluţionează solicitarea persoanei impozabile într-un interval maxim de 45 de zile. Menţionăm faptul că, deductibilitatea taxei pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de bunuri şi de servicii efectuate în vederea realizării de culturi agricole nu este afectată de nerealizarea veniturilor agricole ca urmare a calamităţilor naturale survenite ulterior efectuării lucrărilor agricole.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.