Trei sătmăreni trimiși în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciului Teritorial Oradea, Biroul Teritorial Satu Mare, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați care au prejudiciat statul cu aproape 2 milioane lei.

În sarcina celor trei inculpaților Vasile Pintea și Ioan Tătar procurorii DNA au reținut infracţiunile de dare de mită, contrabandă, deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete, evaziune fiscală, toate în formă continuată.

În ceea ce îl privește pe Ioan Gherman, procurorii au reținut infracțiunile de deținere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără să fie marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de țigarete și evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

”În perioada aprilie 2012 – iunie 2012, inculpaţii Pintea Vasile şi Tătar Ioan au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş diverse sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro, precum şi un autoturism şi au remis efectiv suma totală de 14.000 euro pentru ca acesta să încalce atribuţiile de serviciu şi să faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă, la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat şi la porţiunile de frontieră rămase neacoperite sau nesupravegheate.

În aceeaşi perioadă, cei trei inculpaţi au introdus în ţară din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, cantitatea totală de 379 de baxuri cu ţigări de contrabandă, care au fost trecute peste frontiera verde de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate, transportate şi depozitate de către inculpaţi şi persoane din anturajul acestora. În perioada menţionată, cei trei inculpaţi au deţinut cantitatea totală de peste 7,5 milioane ţigarete în afara antrepozitului fiscal, fără ca ţigaretele să fi fost marcate potrivit legislaţiei româneşti.

Prin introducerea ilegală pe teritoriul României a ţigărilor de contrabandă, prin nesupunerea acestora unui regim vamal şi prin punerea lor în liberă circulaţie, cei trei inculpaţi s-au sustras de la plata accizei şi a TVA, producând un prejudiciu total de 1.718.785 lei bugetului de stat”.

La data de 27 iunie, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar pe un termen de 29 de zile.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.977.249 lei, respectiv suma de 258.477 lei – taxe vamale, 1.249.207 lei – accize şi suma de 469.565 lei – taxă pe valoare adăugată.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Un Comentariu la "Trei sătmăreni trimiși în judecată de DNA"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.