Scheletul unui războinic uriaş, descoperit la Carei

 


Scheletul unui bărbat ce măsoară peste 2 metri lungime a fost scos la lumina zilei, săptămâna trecută, de către arheologii sătmăreni. Descoperirea care începe să provoace furori în rândul specialiştilor a fost făcută în timpul lucrărilor efectuate la centura de ocolire a municipiului Carei. Arheologii sunt de părere că bărbatul a fost un războinic din perioada epocii bronzului. Potrivit specialiştilor, pe teritoriul ţării noastre epoca bronzului începe pe la mijlocul mileniului IV î.Hr. (aproximativ 3.500) şi ţine până la sfârşitul mileniului al II î.Hr. (1.100).

Trăsătura care pune amprenta de „senzaţional” pe descoperirea de la Carei este dimensiunea mare a scheletului având în vedere faptul că media de înălţime în acea epocă era de aproximativ 1,5 metri. „Scheletul bărbatului a fost descoperit cu un pumnal la cap ceea ce ne duce cu gândul că este vorba despre un războinic. În ceea ce priveşte înălţimea bărbatului, peste 2 metri, era ceva neobişnuit pentru vremea respectivă, când media era de 1,5 metri. Scheletul va fi studiat şi de un antropolog de la Cluj şi poate după investigaţiile acestuia vom şti mai multe despre acest războinic”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

Scheletul războinicului a fost găsit îngropat în cimitirul unei aşezări preistorice descoperite cu ocazia începerii lucrărilor la centura de ocolire a municipiului Carei. Marta spune că situl arheologic se întinde pe o lungime de 920 m şi cuprinde câteva locuinţe şi un cimitir din epoca bronzului. Cu ocazia săpăturilor, arheologii au descoperit şi câteva fântâni, cuptoare şi spaţii de depozitat alimente neobişnuit de mari.

De asemenea, au fost scoase la lumina zilei şi o serie de podoabe din corn de cerb şi resturi ceramice. Mai mult decât atât, unul din cuptoarele descoperite de către arheologi este asemănător cu cel de la Şuculeu (Medieşu Aurit).