APASERV a semnat un contract de împrumut, pentru extinderea și reabilitare rețelei de apă din judeţ


În sala de ședințe a Consiliului Local Satu Mare a avut loc astăzi, 3 august, semnarea contractului de împrumut pentru finanțarea proiectului de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare. Semnatarii contractului sunt Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pe de o parte, și SC APASERV SA Satu Mare, Consiliul Județean și Primăria municipiului Satu Mare.

La semnarea contractului au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, directorul SC APASERV SA Satu Mare, Ioan Leitner și reprezentantul BERD, Jean Patrick Marquet. În proiect sunt incluse localitățile: municipiul Satu Mare, Botiz, Lazuri, Păulești, Ambud, Odoreu, municipiul Carei, Foieni, Căpleni, Negrești Oaș, Tășnad, Livada, Ardud și Mădăras.

Creditul contractat de SC APASERV SA Satu Mare reprezintă 7,66% (33,2 milioane lei) din valoarea totală de 433.19.445 lei a proiectului de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare, restul de 78,5% reprezentând contribuția financiară nerambursabilă a Uniunii Europene, 12% finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 1,84% reprezentând contribuția autorităților locale din aria proiectului.

Prin această finanțare atrasă de APASERV, în perioada 2012-2015 vor fi, printre altele, extinse și reabilitate circa 80 km de rețele de distribuție a apei, extinse aproximativ 175 km și reabilitate circa 27 km de rețele de canalizare, construite și reabilitate patru stații de tratare a apei potabile, respectiv urmează a fi reabilitate și extinse cinci stații de epurare a apelor uzate din județul Satu Mare.

În luarea de cuvânt directorul SC APASERV SA, Ioan Leitner a declarat că ”întregul proiect va contribui la extinderea și reabilitarea infrastructurii din județul Satu Mare, la îmbunătățirea serviciilor prestate și a calității mediului, precum și la conformarea cu cerințele stipulate de Directivele Europene în domeniu”.

Președintele Consiliului Județean Adrian Ştef a declarat că reprezentanţii BERD şi-au declarat disponibilitatea de a finanţa proiecte privind dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice. Preşedintele CJ a discutat posibilitatea finanţării din fonduri asigurate de BERD a construcţiei Staţiunii de schi de la Luna Şes, a Băilor Beltiug, modernizarea sistemului sanitar sătmărean şi a reabilitării drumurilor judeţene şi a iluminatului public pe drumurile judeţene.

Totodată, dr. Dorel Coica a afirmat că a propus delegaţiei BERD colaborarea privind modernizarea parcului auto a SC Transurban, modernizarea iluminatului public, reabilitarea drumurilor şi continuarea proiectului Apaserv de modernizare a reţelei de apă şi canal.

Reprezentanţii BERD au anunţat că se vor întoarce la Satu Mare în luna septembrie când vor fi abordate toate oportunităţile de finanţare.

Un Comentariu la "APASERV a semnat un contract de împrumut, pentru extinderea și reabilitare rețelei de apă din judeţ"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.