Decongestionarea traficului în Centrul Vechi al Sătmarului

Îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a circulației rutiere și pietonale în zona Pieței Libertății din centru municipiului Satu Mare a fost tema ședinței de astăzi, 1 august, a Comisiei de Siguranță a Circulației. Întâlnirea membrilor comisiei a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local Satu Mare cu începere de la ora 10.00.

La ședință au participat și cei doi viceprimari ai municipiului, reședință de județ, Marcela Papici și dr. Radu Roca. Una dintre propuneri în vederea rezolvării circulației din Centrul Vechi al Sătmarului a vizat semaforizarea fiecărei treceri pietonale. ”Ar fi vorba de șase semafoare însă membrii comisiei au venit cu câteva amendamente cu privire la această propunere. Astfel, una dintre propuneri a fost desființarea trecerii de pietoni din fața WC-ului public. O altă propunere a fost pentru semaforizarea colțului de la Unicarm, la intrarea în Piața Libertății de pe strada Păstrăvului și ca acolo să fie o trecere de pietoni în evantai. Totodată, unul dintre membrii comisiei a propus ca între strada Decebal și Muzeul de Artă să se parcheze de-a lungul bordurii și nu oblic pentru a elibera cea de-a treia bandă de circulației”, a declarat Marcela Papici.

În urma întâlnirii de astăzi membrii Comisiei de Siguranță a Circulației nu au ajuns la nici un consens urmând să decidă în ședința de săptămâna viitoare miercuri (8 august). Însă au fost de acord că ”este nevoie de efectuarea unor măsurători în trafic pentru a ști câți intră în Piața Libertății de pe străzile Decebal, Păstrăvului, etc. Pentru a cunoaște acest lucru trebuie făcut un studiu amănunțit. Trebuie făcută o documentație serioasă de un proiectant și nu de către firma executoare a semaforizării”, a declarat Papici.

Tot în cadrul ședinței de astăzi s-a luat în discuție și problema creată de către traficul greu de pe strada Lăcrămioarei din Satu Mare. ”Acum două săptămâni am fost în zona Pieței de vechituri pentru a analiza situația traficului greu care omoară cu zilele oamenii din zonă. Locuitorii de acolo cer devierea traficului prin alte zone, spre exemplu, prin Lazuri. Dacă am înțeles bine în urmă cu câțiva ani locuitorii din Lazuri au ieșit în stradă și au blocat traficul greu . În prezent nu se mai poate devia traficul deoarece în Lazuri s-au făcut lucrări de introducere a gazului și de canalizare și dacă am înțeles bine aceste lucrări au fost sistate iar acuma abia de se mai poate trece cu o mașină mică pe acolo. Nouă ni s-a sugerat să montăm niște limitatoare de viteză acolo și un punct de radar pe strada Lăcrămioarei”, a declarat Papici.

Inspectorul șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, Florentin Vlad a intervenit spunând că radarele sunt de două feluri fixe și mobile. Însă cele cinci radare fixe care au funcționat o vreme pe raza județului Satu Mare au fost la un moment dat desființate iar instituția pe care o reprezintă nu are în prezent suportul tehnic pentru a amplasa un radar fix în acea zonă. În ceea ce privește radarul mobil care ar presupune prezența unui echipaj de poliție pe strada Lăcrămioarei, Florentin Vlad este de părere că soluția este bună dar greu de pusă în practică deoarece ”nu avem personal. Știți că și la noi au avut loc reduceri așa că nu aș putea asigura un echipaj permanent în zona respectivă”.

În ceea ce privește limitarea vitezei care în opinia membrilor comisiei este răspunzătoare de problemele cu care se confruntă locuitorii din zonă este greu de realizat deoarece trepidații destul de mari apar și la o viteză de 30-40 km/h. În cele din urmă membri comisiei au căzut de comun acord în ceea ce privește limitarea vitezei pentru mașini mai mari de 7,5 tone la 30 km/h și asigurarea de către poliție a unui radar mobil ”chiar dacă nu 24 din 24 de ore măcar 8 sau 12 ore pe zi”, a declarat Papici.

3 Comentarii la "Decongestionarea traficului în Centrul Vechi al Sătmarului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.