”Crearea condițiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someș” a fost tema workshop-ului care a început astăzi, 30 iulie, la Satu Mare și se continuă zilele următoare în Vasarosnemeny (Ungaria). Evenimentul a început la ora 10.00, în sala de conferințe de la Casa Verde din Grădina Romei.
Potrivit proiectului se are în vedere crearea condițiilor de realizare a unui canal navigabil pe râul Someș, utilizabil ulterior în scop turistic și studierea impactului pe care acesta l-ar avea asupra ecosistemului acestui curs de apă.
Proiectul urmărește întocmirea studiilor și documentațiilor tehnice de execuție care presupune studii:
fotogrammetrice, topografice și un studiu de impact asupra mediului, documentație pentru obținerea autorizației de construcție a unui debarcader în zona municipiului Satu Mare și documentație pentru obținerea autorizației de construcție a unui traseu navigabil pentru ambarcațiuni cu pescaj redus. Potrivit organizatorilor workshop-ului toate acestea sunt necesare pentru realizarea efectivă a navigației pe râul Someș, pe raza județelor Satu Mare și Szabolcs – Szatmar – Bereg (Ungaria), continuarea în amonte urmând a face obiectul altor proiecte.
Cei 30 de studenți arhitecți români și maghiari care participă la acest workshop trebuie să facă propuneri pentru realizarea unui debarcader într-una dintre cele două locații alese în orașul Satu Mare. Proiectele propuse de către participanți vor face obiectul unei expoziții publice.
Workshop-ul este organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România filiala Satu Mare și asociația KIUT din Ungaria.