Păsările cântătoare utilizate în combaterea insectelor dăunătoare


În fiecare primăvară sănătatea pădurilor este ameninţată de apariţia insectelor dăunătoare. Nici starea Pădurii Noroieni nu este o excepţie. În anii precedenţi experţii în silvicultură au încercat numeroase substanţe chimice care au ucis omizii defoliatori, dar aceste substanţe au efecte negative şi asupra speciilor de insecte strict protejate.

În primăvara acestui an, Ocolul Silvic Satu Mare în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană (SCA) Satu Mare a încercat o nouă metodă în combaterea dăunătorilor. Astfel, angajaţii Romsilva şi membri SCA au instalat 80 de cuiburi artificiale ajutând păsările cântătoare, precum vrabia de câmp, piţigoiul albastru, piţigoiul mare şi muscarul gulerat să se stabilească în pădurea infestată. Aceste păsări în mare parte se hrănesc cu viermi, omizi şi alte larve de insecte, ţinând sub control populaţiile acestora.

Potrivit specialiştilor, din cele 80 de cuiburi montate luna trecută (iunie) numai unul nu era ocupat. Totodată în unele cuiburi a fost găsit un număr neaşteptat de mare de pui (14 pui de piţigoi albastru).

Conducerea Ocolului Silvic Satu Mare convins de reuşita acestei experienţe a comandat 1.000 de cuiburi artificiale, care vor fi amplasate în Pădurea Noroieni în primăvara anului viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.