Elevi sătmăreni premiaţi la Concursul Naţional de Educaţie Rutieră

În perioada 10 – 14 iulie, în municipiul Slatina, judeţul Olt, elevii din 40 de judeţe şi din Bucureşti au participat la Concursul Naţional „Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă”, organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Palatul Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran” Slatina, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Olt şi Primăria municipiului Slatina.

Scopul concursului, la care au participat şi elevi din judeţul nostru, a fost acela de a forma un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie în rândul elevilor din învăţământul preuniversitar. La conferinţa de presă ce a marcat deschiderea acestei competiţii, organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, a participat alături de prefect, subprefect, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, viceprimarul municipiului Slatina, inspectorul general Rodica Diana Cherciu de la Direcţia Generală „Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii” a Ministerului Educaţiei, comisarul şef Lucian Diniţă, director al Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectorul principal Augustin Căpîlnaş, ofiţer coordonator în cadrul Direcţiei Rutiere – IGPR (Preşedinte al Comisiei de concurs), şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Olt, comisar de poliţie Simona Săndulescu de la IPJ Satu Mare (în calitate de arbitru), poliţişti din cadrul IPJ Vâlcea, Dâmboviţa şi Olt (arbitrii), profesorul Ilie Brăileanu – directorul Palatului Copiilor şi Elevilor „Adrian Băran” Slatina, inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Olt şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.

Concursul a avut patru probe, prima a constat în circulaţia copiilor de gimnaziu cu bicicletele într-un parc şcoală, iar cea de a doua a fost proba de poligon. Totodată, s-a desfăşurat şi o probă teoretică, pentru a vedea cât de bine cunosc elevii de liceu regulile de circulaţie, atât din calitate de pietoni, dar şi de conducători de vehicule pe două roţi – biciclete, motociclete şi mopede. Totodată, au existat şi întrebări cu privire la modul în care tinerii din mediul urban se pot plimba cu rolele şi în ce locuri. Cea de a patra probă, de arbitraj, a demonstrat că elevii ştiu să evalueze comportamentul în trafic al participanţilor (în parcul şcoală amenajat).

Pe tot parcursul concursului, participanţii au avut o evoluţie foarte bună, elevii fiind foarte bine pregătiţi. Cei mici au dat dovadă de îndemânare, dar şi de concentrare la probele parc – şcoală şi poligon, mai ales la poligon, unde obstacolele au fost mai dificile şi a trebuit mult antrenament, dar şi o bună cunoaştere a regulilor de circulaţie. La final, eforturile şi munca depusă au fost răsplătite de premii, medalii şi diplome, reprezentanţii judeţului nostru clasându-se printre primii la fiecare probă, respectiv:

Poligon – locul II – Adrian Micaş (Şcoala cu cls. I-VIII „Mircea Eliade” Satu Mare) cu 0 puncte penalizare şi 1,03 min;

Parc şcoală locul II – Daniel Bontidean (Şcoala cu cls. I-VIII „Mircea Eliade” Satu Mare) cu 0 puncte penalizare şi 2,06 min;

Arbitraj – locul I – Iulian Câcău (Colegiul Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare) neavând nici un punct penalizare;

Teorie – menţiune – Jago Sunita (Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare) cu 17 răspunsuri corecte din 20 întrebări.

În clasamentul pe echipaje, diferenţa a făcut-o timpul realizat de fiecare membru din echipaj, contând fiecare secundă. Cei mai buni s-au dovedit a fi elevii din judeţul Harghita, urmaţi de cei din judeţul Dâmboviţa şi Caraş Severin, echipajul judeţului nostru clasând-se pe locul 13.

Diplomele au fost înmânate de către comisarul şef de poliţie Constantin Nicolescu, adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române, precum şi de reprezentanţii instituţiilor publice locale implicate în organizarea evenimentului.

3 Comentarii la "Elevi sătmăreni premiaţi la Concursul Naţional de Educaţie Rutieră"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.