Tabără socio-educativă pentru copiii străzii


După o campanie de strângere de fonduri derulată prin numeroase acţiuni comunitare, un grup de 12 elevi de la liceul Saint Louis de Gonzangue din Franţa, coordonaţi de către asociaţia „Solidarite Enfance Roumanie”, desfăşoară în parteneriat cu Asociatia „Stea”, o tabară socio-educativă în beneficiul copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare. Tabăra are loc în localitatea Cavnic, judeţul Maramureş.

De această tabără beneficiază un grup de 12 copii şi tineri ai străzii, selectaţi dintre cei care frecventează centrul de zi al Asociaţiei „Stea” pe criterii legate de implicarea pe care au avut-o în activităţile educative, modul în care şi-au îndeplinit sarcinile şi eforturile depuse în direcţia dezvoltării personale în decursul anului, fiind şi un mod de recunoaştere a meritelor acestora, de punere în valoare a progreselor şi a atitudinilor pozitive şi de motivare a lor pentru o cât mai bună implicare în activităţile centrului de zi.

Aceşti copii şi tineri au oportunitatea de a trăi timp de 7 zile într-un cadru mult diferit de cel cotidian, într-o atmosferă de înţelegere, respect reciproc şi solidaritate, într-un cadru de vacanţă, dar totodată şi educativ, asigurat de voluntarii francezi şi echipa Asociaţiei „Stea”. Programul taberei cuprinde o multitudine de activităţi de animaţie, culturale, sportive si pedagogice axate în mod deosebit pe întărirea stimei şi a încrederii în sine a copiilor şi tinerilor străzii. Este de menţionat ca acest proiect nu îşi propune să schimbe în mod radical existenţa lor ci să le devolte un sentiment de preţuire a ceea ce au şi de auto preţuire şi să le dezvolte abilităţile elementare de igienă, învăţându-i să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii chiar şi în stradă. Un alt scop al acestei tabere este de a-i conştientiza pe tineri de faptul că au posibilitatea şi puterea de a părăsi strada şi de a deveni cetăţeni activi, contribuind la dezvoltarea socio-economică a comunităţii lor.

În data de 7 iulie, grupul de francezi a organizat o primire exemplară tinerilor beneficiari ai centrului de zi al Asociatiei „Stea” care au ajuns la Cavnic, iar toată săptămâna aceasta este plină de activităţii şi schimburi de experienţă între voluntari şi echipa Asociaţiei „Stea” în scopul realizării cu succes a diverselor tipuri de activităţi de animaţie.

Acţiunea voluntarilor francezi este un excelent model de implicare socială pe care Asociaţia „Stea” doreşte să-l promoveze şi în rândul tinerilor din România. Întreaga experienţă, de la pregătirea taberei şi găsirea de finanţare, până la realizarea efectivă a programului de activităţi cu copiii şi tinerii străzii este pentru aceşti voluntari un excelent mijloc de a-şi dezvolta o serie de abilităţi foarte utile pentru viitorul lor: munca în echipă, scrierea de proiecte, planificarea, realizarea şi evaluarea unor activităţi, managementul resurselor şi multe altele legate de mobilizare şi implicare în acţiuni în folosul celor care au nevoie de sprijin.

Un Comentariu la "Tabără socio-educativă pentru copiii străzii"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.