Scrisoare deschisă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare

Din cauza controversei create pe marginea unui subiect de evaluare naţională la proba scrisă de limba şi literatura română, un grup de părinţi ai unor absolvenţi de clasa a VIII-a de la Şcoala cu clasele I-VIII “Grigore Moisil” Satu Mare ne-au remis o “scrisoare deschisă”, adresată Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

“Ruşine d-lor profesori şi d-na inspector şcolar de limba şi literatura română, care aţi adoptat “politica struţului” şi nu aveţi coloană vertabrală suficient de dreaptă ca să luaţi atitudine în faţa situaţiei generate de subiectul controversat de la proba de limba română la evaluarea naţională. Sau poate nu aveţi destule argumente să susţineţi că varianta b – propoziţie predicativă (de la subiectul II) este corectă?!? … Ascultaţi-i pe elevii claselor a VIII-a, care, logic şi cu argumente, pot să susţină de ce au ales această variantă de răspuns. Şi nu vorbesc despre orice elevi, ci despre olimpicii de limba română …, despre şefii de promoţie ai unei şcoli …, şi despre mulţi alţi elevi care au învăţat şi s-au pregătit temeinic pentru acest examen. Şi dacă ei nu v-au convins prin răspunsul ales la testare, vă recomand să studiaţi “ Gramatica Limbii Române”, vol. II, publicată sub Editura Academiei Române (unde, apropos, d-na Rodica Zafiu face parte din Comisia de revizie), Bucureşti, 2005, unde la pag. 347 veţi găsi o propoziţie asemănătoare celei de la testare, care se dovedeşte a fi predicativă. Găsiţi argumente în favoarea răspunsului “b” şi în manualele de limba română de la clasa a VII-a şi a VIII-a.

Elevii şi părinţii acestora nu înţeleg atitudinea indiferentă şi lipsa de reacţie a cadrelor didactice şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean. Oare dacă erau copiii d-voastră în această situaţie tot la fel aţi fi tratat problema ?!? Sau poate teama pierderii funcţiei pe care o deţineţi e mai puternică decât dorinţa de a lupta pentru dreptate ?!? E trist să oferi un asemenea exemplu copiilor de 14-15 ani şi să-i faci să înţeleagă că nu întotdeauna adevărul şi dreptatea înving!”.

2 Comentarii la "Scrisoare deschisă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.