„Tur gastronomic în judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare” – final de proiect

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef împreună cu Kinai Márta, directorul proiectului „Tur gastronomic în judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare” au prezentat astăzi, 27 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă concluziile la care au ajuns la finalul acestui proiect culinar. Întâlnirea cu ziariştii a avut loc în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu începere de la ora 15.00.

Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Satu Mare în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Teritorială şi Gestionarea Mediului şi Centrul de Coordonare a Instituţiilor din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Proiectul a fost finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 şi a fost implementat pe o perioadă de 18 luni, în intervalul 1 ianuarie 2011 – 30 iunie 2012. Valoarea totală a proiectului s-a cifrat la suma de 148.760 euro din care contribuţia Consiliului Judeţean Satu Mare a fost de 36.510 euro.

Ştef a declarat că obiectivul principal al proiectului a fost promovarea turistică a judeţelor Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare prin identificarea valorilor gastronomice a celor două judeţe. „Ar fi foarte important ca fiecare localitate să-şi promoveze tradiţiile. Unele localităţi au produse culinare aparte. Altele se identifică prin portul specific sau prin tradiţiile populare. E foarte important să facem cunoscute obiceiurile locurilor”, a declarat Ştef.

Kinai Márta a declarat că în cadrul proiectului au fost organizate două festivaluri gastronomice internaţionale. Primul festival, intitulat „Izek, megyék, emberek” („Gusturi, judeţe, locuri”) a avut loc la Nyiregyháza (Ungaria), în iunie 2011. Al doilea, intitulat „Festivalul Mămăligii” a avut loc în comuna Turţ, în data de 28 aprilie 2012. „La acest concurs gastronomic au participat 15 echipe, zece din judeţul Satu Mare şi cinci din Szabolcs-Szatmár-Bereg. Echipele „Codru”, din oraşul Ardud şi „Bucătăria oşenească din Turţ” s-au clasat pe primele două locuri”, a declarat Kinai Márta.

„Scopul acestor festivaluri a constat în prezentarea tradiţiilor gastronomice ale celor două judeţe. Totodată, am dorit ca prin acest demers turismul gastronomic ale celor două judeţe să beneficieze de o promovare mai largă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

În cadrul aceluiaşi proiect au fost stabilite şi trei rute tematice cu specific gastronomic. Este vorba despre: „Ruta şvăbească” din zona Careiului, „Ruta oşenească” din zona Oaşului şi „Ruta Codru-Someş-Crasna” reprezentată prin partea de sud şi sud-est a judeţului.

Vizitatorii acestor trasee tematice vor primi informaţii concrete despre posibilităţile de cazare şi restaurantele aflate în regiune, despre obiectivele turistice din zonă precum şi cu privire la evenimentele organizate în fiecare regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.