Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii: GHERMAN IOAN, PINTEA VASILE şi TĂTAR IOAN, persoane fără calitate specială, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi contrabandă, în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – iunie 2012, inculpaţii Gherman Ioan, Pintea Vasile şi Tătar Ioan au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro şi un autoturism, din care au remis efectiv suma totală de 14.000 de euro, pentru ca agentul de poliţie să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să le faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă şi la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, cei trei inculpaţi au introdus în ţară din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, cantitatea totală de 379 de baxuri cu ţigări de contrabandă, care au fost trecute peste frontiera verde de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate şi depozitate de către inculpaţi şi persoane din anturajul acestora.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 26 iunie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.