Acad. Maya Simionescu este prezentă la Congresul Internațional de Biologie Celulară de la Satu Mare

Președintele Secției de Științe Biologice a Academiei Române și directorul Institutului de Biologie și Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu”, Maya Simionescu, onorează cu prezența sa cel de-al IV-a Congres Internațional de Biologie Celulară și a XXX-a ediție a Sesiunii Științifice Anuale a Societății Române de Biologie Celulară, care se desfășoară în perioada 13-17 iunie, la Satu Mare.

Astăzi, 14 iunie, de la ora 11.00, academicianul Maya Simionescu a avut și o întâlnire cu presa în holul Filarmonicii ”Dinu Lipatti” din Satu Mare. ”Din păcate la noi în țară se vorbește foarte puțin despre cercetare. Însă activitatea și implicit rezultatele obținute de cercetători se răsfrâng asupra tuturor domeniilor de activitate. Cercetările de biologie celulară și moleculară sunt extrem de importante pentru înțelegerea mecanismelor care duc la dereglarea metabolismului celular și provoacă apariția bolilor. Este extraordinar că la Satu Mare se organizează un congres de o asemenea ținută științifică și aștept ca biologi sătmăreni să viziteze institutul de Biologie și Patologie Celulară ”Nicolae Simionescu” din București, pentru a vedea cum se lucrează acolo și de ce nu, să urmeze și cursuri postuniversitare la noi”.

Potrivit interlocutoarei cheia vindecării bolilor se află în celule și nu la nivelul organelor. ”Acolo trebuie acționat. De fapt, când vorbim despre bolile inimii sau pancreasului, trebuie să ne axăm pe patologia celulei cardiace și a celei pancreatice”, a declarat Simionescu.

Acad. Maya Simionescu a susținut astăzi, în cadrul congresului o prelegere cu privire la activitatea științifică a profesorului și medicului de talie internațională, George Emil Palade, singurul român laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Palade a fost distins cu acest premiu împreună cu alți doi cercetători, Albert Claude și Christian de Duve. ”În 2012 se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui om de știință care a deslușit multe dintre mecanismele de funcționare a celulei. Acesta este motivul pentru care am considerat că este important să rememorăm viața și activitatea unuia dintre pionierii cercetării patologiei celulare”, a declarat academicianul român.

Congresul este organizat de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și Universitatea din Debrecen (Ungaria), sub auspiciile Academiei Române.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.