“Implică-te să construim un viitor mai bun pentru toţi copiii din Satu Mare”, este sloganul sub care, timp de o săptămână, Asociaţia Stea derulează o campanie de promovare a voluntariatului pentru nevoile şi aspiraţiile copiilor şi tinerilor străzii din Satu Mare. Despre campania care a început luni, 4 martie, cu ziua Porţilor Deschise la Asociaţia Stea, a vorbit într-o conferinţă de presă directoarea Cristina Bala.
Înfiinţată în anul 2004, Asociaţia Stea derulează consecvent şi cu mult succes programe şi proiecte pentru copiii şi tinerii străzii din Satu Mare, în scopul sprijinirii acestora în vederea integrării sociale, profesionale şi familiale. Unul dintre proiecte este campania care a început luni şi se va derula până vineri, 8 iunie.
După Ziua Porţilor Deschise de luni, pe parcursul derulării campaniei vor avea loc o serie de activităţi. Astfel, marţi, 5 iunie, vor avea loc vernisajul expoziţiei “Apărătorul cauzei copiilor – Povestea lui Janusz Korczak” ( ora 11:00, Muzeul de Artă) şi un marş de promovare a drepturilor copiilor şi tinerilor străzii ( ora 13:00, din parcul central), dezbaterea în limba franceză “Protecţia drepturilor copiilor străzii”, cu implicarea elevilor de la trei colegii din Satu Mare şi o competiţie sportivă – miercuri, 6 iunie, o conferinţă publică având ca temă “Drepturile, nevoile, serviciile de asistenţă socială şi strategiile pentru integrarea socială a copiilor şi tinerilor străzii”, cu participarea unor reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Ambasadelor Franţei şi Elveţiei, respectiv din partea Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii – joi, 7 iunie. Pentru vineri, 8 iunie, ultima zi a campaniei, sunt prevăzute două evenimente: o donare de cărţi în limba franceză către Biblioteca Judeţeană din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei ( ora 10:00)şi un spectacol la Filarmonica “Dinu Lipatti”, în cadrul căruia copiii şi tinerii străzii vor fi protagoniştii unor momente artistice şi concursuri de creaţie ( ora 13:00).
De ce este nevoie de campanii şi acţiuni precum cele derulate de Asociaţia Stea? Pentru că, aşa cum spune directoarea Cristina Bala, sătmărenii care au reacţii diferite faţă de copiii şi tinerii străzii, trebuie să ştie că şi rolul lor este foarte important în recuperarea acestora.
Din cei 120 de copii şi tineri ai străzi luaţi în evidenţă anul trecut de Asociaţia Stea, peste 60% sunt dependenţi de droguri, alcool şi aurolac, 72% trăiesc din cerşit şi prostituţie, iar 25% dintre cei care au peste 10 ani sunt analfabeţi.