Iuliu Ilyes îi mai adresează câteva întrebări contracandidatului său Dorel Coica


La sediul UDMR Satu Mare a avut loc marţi, 29 mai, o conferinţă de presă organizată de Iuliu Ilyes în calitate de candidat la funcţia de primar din partea acestei formaţiuni politice. Iuliu Ilyes şi-a motivat organizarea conferinţei de presă prin intenţia ca, alături de candidatul USL, Dorel Coica, să aibă loc o dezbatere publică în scopul prezentării problemelor municipiului Satu Mare. “Deşi am încercat cel puţin de două ori până acum să vorbesc cu Dorel Coica pentru a stabili datele unei dezbateri publice, nu am reuşit, deoarece acesta a fugit şi m-a evitat, cu toate că ar trebui să ştie că în orice campanie electorală au loc confruntări între contracandidaţi. În aceste condiţii, doresc să-i adresez public, din nou, candidatului USL, câteva întrebări referitoare la ceea ce le promite sătmărenilor că va realiza dacă devine primar, şi totodată să fac precizări pe marginea acestor teme” – a declarat Iuliu Ilyes.

Pentru început, candidatul UDMR pentru Primăria Satu Mare a menţionat: “Dorel Coica promite că va realiza 1.000 de locuinţe sociale! Întrebarea mea este: unde şi pe ce teren doreşte să construiască aceste locuinţe, în condiţiile în care municipiul Satu Mare nu dispune de astfel de terenuri în proprietate? În cazul în care se intenţionează construirea locuinţelor prin implicarea unor persoane private, menţionez că terenurile care ar putea fi cumpărate se află la marginea oraşului, iar pentru a deveni accesibile construirii unor imobile de locuit sunt necesare fonduri pentru infrastructură şi utilităţi. Un calcul sumar demonstrează că la un preţ de circa 400 euro/mp, costurile ar ajunge la 20 milioane lei, la care se adaugă acelea pentru achiziţia terenului şi infrastructură. În aceste condiţii, întrucât din bugetul municipiului Satu Mare se pot folosi anual circa 3 milioane euro pentru investiţii, pentru construirea acelor locuinţe ar fi necesar bugetul pentru 5 ani. Iar dacă în prezent există înregistrate cel mpuţin 750 cereri pentru locuinţe sociale, sunt convins că vor veni încă pe atât de mulţi socilitanţi. Cu aceştia ce se va întâmpla? În concluzie, aştept să-mi răspundă Dorel Coica dacă promisiunile sale nu sunt de domeniul ficţiunii atta timp cât nu pot fi susţinute”.

Pe de altă parte, Iuliu Ilyes a afirmat: “Dorel Coica promite reabilitarea termică a tuturor blocurilor din Satu Mare, fără contribuţia locatarilor. Precizez că în municipiu există cel puţin 2.000 de case de scări care ar trebui reabilitate termic şi că, pentru cele 13 imobile (500 apartamente) care au fost reabilitate până acum, contribuţia locatarilor s-a ridicat la 11.200 lei/apartament. La cele 40.000 de apartamente pentru care intervenţiile s-ar face gratuit, costurile s-ar ridica la 4 mii de miliarde de lei vechi, ceea ce ar însemna veniturile proprii ale municipiului Satu Mare pentru 4 ani. Dorel Coica a avansat soluţii precum implicarea în realizarea lucrărilor a unei firme din Zalău. Dacă e atât de bună această firmă, de ce în Zalău nu există astfel de lucrări? S-a avansat şi ideea mansardării blocurilor, iar în felul acesta, respectiv prin vânzarea acelor spaţii de locuit să fie recuperaţi banii investiţi. Această soluţie este imposibil de pus în practică atât din punct de vedere urbanistic cât şi tehnic. De unde vor fi bani pentru realizarea acestor lucrări? Aceste aberaţii au fost trâmbiţate în faţa sătmărenilor absolut iresponsabil. Populaţia este minţită cu promisiuni fără niciun suport”!

Iuliu Ilyes a precizat, totodată, că promisiunile contracandidatului său privind reabilitarea termică gratuită a imobilelor a pornit de la zvonul că UDMR ar fi umblat din uuşă în uşă şi ar fi întrebat sătmărenii dacă îşi doresc acest lucru. “Este fals că UDMR a iniţiat o strângere de semnături în acest scop. Concluzia este că Dorel Coica habar nu are habar de administraţia publică locală, aşa cum a dovedit-o până acum în cei 4 ani cât a fost consilier municipal şi a lipsit de la cel puţin 25% dintre şedinţe, iar în rest nu a avut nicio iniţiativă! Vrea să devină primar şi repetă la infinit nişte sloganuri care nu sunt altceva decât minciuni! Doresc reacţia lui Dorel Coica, să infirme dacă poate spusele mele. şi mai ales să prezinte soluţii pentru Satu Mare”!

În încheierea conferinţei de presă, Ilyes a mai precizat: “Nicio administraţie locală nu s-a dezvoltat stând cu mâna întinsă către Guvern! Nu cred că noul Guvern, oricare va fi acela, va pune în prim plan reabilitarea infrastructurii din Satu Mare! Deoarece este foarte clar că Dorel Coica nu cunoaşte nimic din administraţie, îii pun la dispoziţie o listă completă cu legislaţia conţinând 310 acte normative. Sunt convins că nu Dorel Coica nu va dori şi nici nu va avea timp să studieze documentaţiile, dar eu vreau să-l ajut pentru a putea avea o conversaţie profesionistă înainte de alegeri, că după aceea nu va mai fi cazul”!

Un Comentariu la "Iuliu Ilyes îi mai adresează câteva întrebări contracandidatului său Dorel Coica"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.