Chirurgie vasculară la Spitalul Judeţean – chirurgul Galajda Zoltan va opera la Satu MareO şansă nesperată pentru suferinzii de inimă din Satu Mare care necesită intervenţie chirurgicală şi, dacă au noroc şi bani, se pot opera în clinicile de specialitate din ţară sau străinătate: în cel mai scurt timp, o echipă de specialişti condusă de prof. as. dr. Galajda Zoltan, medic specialist în chirurgie cardiacă şi vasculară va opera la Spitalul Judeţean.

Prin intermediul unui proiect privind strategia de dezvoltare a Spitalului Judeţean, iniţiat cu 2 ani în urmă de Consiliul Judeţean Satu Mare, în cadrul secţiei Cardiologie a fost creat un compartiment de chirurgie vasculară. Ulterior, prin alocarea a 1.180.000 lei pentru dotarea cu aparatură de specialitate, compartimentul a devenit funcţional, iar în prezent, s-a ajuns la stadiul în care, în cel mai scurt timp aici vor putea fi efectuate şi intervenţii chirurgicale de mare dificultate. Echipa care va efectua aceste intervenţii, formată din specialişti cu drept de practică în România, este condusă de prof. as. dr. Galajda Zoltan, şeful Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen – Ungaria.

Cu prilejul unei conferinţe de presă organizate miercuri, 30 mai, Csehi Arpad – preşedintele Consiliului Judeţean şi Adrian Marc – managerul Spitalului Judeţean l-au prezentat pe Galajda Zoltan şi au vorbit despre preocuparea permanentă de-a realiza toate obiectivele prevăzute în strategia de dezvoltare a spitalului. În privinţa intervenţiilor din domeniul chirurgiei vasculare, Csehi Arpad a precizat că în perpectivă se doreşte înfiinţarea la Satu Mare a unui centru de chirurgie vasculară.

Prof. as. dr Galajda Zoltan a vorbit despre intervenţiile chirurgicale pe care le va efectua la Spitalul Judeţean din Satu Mare. El a precizat că deja a început pregătirea personalului de specialitate din cadrul secţiei Cardiologie a spitalului în vederea formării pe parcurs a unei echipe locale de lucru şi a subliniat faptul că dotările de la Spitalul Judeţean Satu Mare sunt cel puţin la nivelul celor de la clinica sa din Debrecen. Unul dintre aparatele cu care se va interveni la Satu Mare este balonul de contrapulsaţie, prezentat miercuri de medicul Galajda Zoltan. Este vorba despre un aparat complex, de asistenţă circulatorie folosit în centrele cardiovasculare de elită. Aparatul suplineşte parţial activitatea inimii, asigurând stabilitatea hemodinamică a bolnavilor gravi care în acest fel pot suporta intervenţia chirurgicală cu riscuri mult diminuate, beneficiind totodată şi de o recuperare eficientă în perioada post-operatorie imediată.

Medicul Galajda Zoltan este român, cu părinţi provenind din judeţele Satu Mare şi Bihor, are 50 ani şi a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut ulterior în străinătate, în Ungaria şi Franţa. În palmaresul său profesional, care numără aproximativ 2.000 de operaţii pe cord deschis, efectuate în Ungaria, Franţa, Germania şi România, se află, între altele o premieră mondială – o disecţie de aortă prin canularea arterei brahiale. Pe lângă acestea, şi în România a efectuat intervenţii în premieră naţională, iar una dintre acestea, efectuată la Târgu Mureş în anul 2009, este bypass-ul coronarian pe cord bătând.

Galajda Zoltan şi-a motivat iniţiativa de-a răspunde propunerii făcute de conducerile Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean privind efectuarea operaţiilor la Satu Mare, afirmând că a fost impresionat de numărul mare de români suferinzi întâlniţi fie la clinica sa din Debrecen, fie la cele din alte ţări, nevoiţi să cheltuiască o grămadă de bani pentru a-şi salva viaţa.

Un Comentariu la "Chirurgie vasculară la Spitalul Judeţean – chirurgul Galajda Zoltan va opera la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.