Alexandru Rotar – meşterul sticlar român faimos în Europa, acum la Satu Mare


Târgul Meşterilor Populari organizat în pasajul “Corneliu Coposu”, constituie şi la ediţia din acest an a Zilelor Oraşului Satu Mare un punct de atracţie maximă.
Între cei care au venit să-i încânte pe sătmăreni cu arta meşteşugului lor, se află şi Alexandru Rotar din Târgu Mureş, singurul din ţară care deţine meşteşugul sticlăriei autentice, aşa cum a deprins-o de la strămoşii săi.

Obiectele miniaturale din sticlă realizate cu migală de Alexandru Rotar sunt adevărate opere de artă, iar pe unele dintre acestea, meşterul popular cu brevet le realizează chiar în faţa spectatorilor, în micul atelier mobil cu care a venit şi la Satu Mare. Cu o măestrie admirabilă, acesta transformă deasupra flăcării baghete de sticlă în tot felul de figurine, de la cruciuliţie, dragoni, elefanţi, îngeraşi şi căluţi, până la obiecte complicate din punct de vedere artistic.

Alexandru Rotar, care în prezent face parte din Ordinul Cavalerilor Lupi, a deprins prelucrarea sticlei la Şcoala Profesională din Turda, pe care a absolvit-o în 1976. Artistul spune că se poate face orice prin prelucrarea tuburilor din sticlă şi că sunt doar câţiva asemeni lui în Europa care stăpânesc acest meşteşug.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.