Controale la service-urile auto

În perioada 23 aprilie – 4 mai, s-a desfășurat un control cu caracter tematic referitor la respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor la service-urile auto. Rezultatele verificărilor au fost prezentate astăzi, 22 mai, în cadrul unei conferințe de presă organizate de directorul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Valentin Breban.

Controlul tematic s-a desfășurat la un număr de 18 operatori economici. În urma verificărilor au fost aplicate 11 avertismente, patru amenzi contravenționale în valoare de 10.000 lei și a fost oprită temporar activitatea în cazul a șapte operatori de service auto.

Principalele nereguli constatate de comisarii CJPC se referă la lipsa autorizației tehnice de funcționare eliberată de Registrul Auto Român la doi operatori economici din Negrești-Oaș și Orașu Nou, dar și la lipsa stabilirii contravalorii lucrărilor ce urmează a fi efectuate (costurile estimative manopera și piesele de schimb) la patru operatori economici din Satu Mare și unul din Negrești-Oaș.

Potrivit celor declarate de Breban ”înainte de a vă lăsa mașina într-un service, asigurați-vă că service-ul funcționează legal și este autorizat de RAR pentru această activitate. De asemenea, informați-vă asupra tarifelor înainte de a lăsa autoturismul și nu ezitați să solicitați un deviz estimativ al intervenției. Service-urile sunt obligate să afișeze preturile cu TVA într-o manieră vizibilă și lizibilă în zona de recepție a clientelei și să precizeze modul de calcul utilizat. Totodată, service-ul este obligat să emită factură în dublu exemplar, originalul fiind dat clientului însoțit de chitanță (formularul fiscal) sau chitanța eliberată de POS (la plata cu card).
Factura trebuie să fie detaliată și să conțină următoarele informații: denumirea și adresa societății, numele clientului, data și locul efectuării reparației, modul de calcul al manoperei, piesele de schimb utilizate, alte materiale de întreținere, consumabile utilizate, numărul de înmatriculare al autoturismului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.