A scăzut numărul cererilor de plată unică pe suprafață în județul Satu Mare

A scăzut numărul cererilor de plată unică pe suprafață depuse de la începutul acestui an și până pe 15 mai 2012, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în 2011, în perioada de referință proprietarii de pământ au depus nu mai puțin de 22.238 de cereri, în aceeași perioadă al acestui an numărul cererilor depuse a scăzut la 20.181.

Anunțul a fost făcut astăzi, 21 mai, în cadrul unei conferințe de presă organizată de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Viorel Pintea, la sediul instituției. La întâlnirea cu ziariștii au mai fost prezenți șeful Serviciului Măsuri de Sprijin – IT, Mihai Șereș și șeful Serviciului Ajutoare comunitare, măsuri de piață, Viorel Bențe.

Potrivit directorului instituției ”scăderea numărului de cereri depuse este un lucru pozitiv mai ales că acest număr de documente au fost depuse pe aproximativ aceeași suprafață de teren ca și anul trecut. Aceste circa 210.000 hectare de teren pentru care proprietarii au depus cereri sunt lucrate. În orice caz, față de situația din 2007, când doar 15-20% din suprafețele declarate erau lucrate, în prezent ne apropiem de situația țărilor membre ale Uniunii Europene”.

Din punct de vedere statistic, dacă anul trecut proprietarii de pământ au depus cereri pentru 28.000 hectare cultivate cu grâu, în acest an au fost depuse dosare doar pentru 24.200 hectare. Diferențe semnificative sunt la pajiști unde, în 2011, au fost depuse cereri pentru 41.238 hectare, iar în acest an doar pentru 34.000.

Viorel Bențe a făcut referire la numărul de cereri depuse de fermierii care doresc să beneficieze de prima pe cap de animal. Potrivit statisticilor instituției, de la începutul anului și până în prezent au fost depuse 630 de cereri care vizează un număr de 138.720 de animale. Cele mai multe dosare au fost întocmite pentru prima la ovine, adică 541 de cereri. ”Făcând o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, pot să vă spun că în 2011 am înregistrat 523 de dosare din care 61 pentru capre și 462 pentru oi”, a declarat Bențe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.