22 de directori de instituţii deconcentrate cu probleme

În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 17 mai, senatorul social-democrat Valer Marian a dat publicității lista celor 22 de șefi de instituții deconcentrate din județul Satu Mare numiți în funcţie prin delegații şi pe criterii politice. Mai mult decât atât, potrivit liderului PSD unii dintre acești directori sunt suspectați de acte de corupție urmând să răspundă în fața legii pentru nedreptățile comise.

”În urmă cu o săptămână am vorbit despre câțiva șefi de instituții pe care la vremea respectivă i-am rugat să-și dea demisia din fucțiile pe care le dețin. Având în vedere că până la ora actuală nu am înregistrat nici o demisie mă văd obligat să fac publică lista șefilor și ai instituțiilor pe care aceștia le conduc”, a declarat Valer Marian la începutul conferinței de presă.

Astfel, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Monica Prodan, a fost numită în funcție cu delegație. Senatorul Valer Marian a mai făcut referire și la directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier și la adjunctul acestuia, Angela Marinescu care sunt numiți în funcție tot cu delegație. ”Acest post de director adjunct a fost înființat ilegal pentru ca Maier să-și rezerve un post de adjunct în cazul în care va fi schimbat din funcţie. Maier se face vinovat de o serie de abuzuri. Fac aici referire în primul rând la acele tone de usturoi pe care le-a palmat în favoarea unui amic de-al său de la PD-L. Este vorba despre Ioan Nistor, consilier județean, care este singura persoană primită pe ușa Trezoreriei”, a declarat senatorul PSD.

La Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare, directorul coordonator Adrian Firu Mocan este și el numit cu delegație în funcția pe care o deţine. O situație asemănătoare este și la SC Electrica Transilvania Nord SA, unde sacunul de director este ocupat de Ilie Țura iar director adjunct este inginerul șef, Viorel Pribilean. ”În dreptul numelui celui din urmă nu figurează că ar fi fost numit nici cu delegaţie şi nici definitiv”, spune Valer Marian.
”La Garda de Mediu Satu Mare în funcția de director coordonator este Preda Târnoveanu care nu are obiceiul să participe la ședințele Colegiului Prefectural. Acesta se laudă că soția sa este mare șefă la Tribunal. Nilda Târnoveanu este vicepreședintele acelei instituții. La Direcția Silvică avem iarăși o situație mai aparte. Cum v-am mai informat directorul acestei instituții este Sever Șter care a redobândit reinstalarea în funcție în justiție, în uma unei hotărâri rămase definitive. Însă directorul adjunct este unul dintre liderii marcanți ai PD-L, vicepreședintele organizației județene al partidului, Ioan Mihalca. Acesta este și candidat pe lista pentru consilieri județeni din partea PD-L, ocupând locul 4. Vreau să vă spun că la lansarea candidaților propriului său partid a stat în spatele fostului prefect, Radu Giurcă. Pe această cale îi propun că ar fi bine ca prima dată să demisioneze din funcție iar apoi să facă politică”, spune Marian.
Senatorul de Satu Mare a făcut referire și la Radu Nicoară, directorul Oficiului Județean de Poștă care, potrivit acestuia este numit cu delegație în funcție însă asupra sa planează o serie de suspiciuni de abuz. ”Domnul prim-ministru a anunțat că va face verificări la nivelul Poștei Române și s-ar putea ca aceste controale să ajungă și la Satu Mare, deoarece probabil tentaculele unor afaceri au ajuns și până aici”.

Potrivit actelor, în funcția de director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare figurează Vartolomeu Bartoș care este şi directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare. ”Acesta va trebui să aleagă una dintre cele două funcții. În prezent la cârma Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială se află Daniela Cerneșteanu”, a declarat Marian.

După numirea lui Cristian Sasu în funcția de prefect (care în prezent este subprefectul județului Satu Mare), pe scaunul de director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare a fost numită Adina Filip ”soția unui membru amrcant al PD-L Satu Mare, George Filip. De altfel, Adina Filip este fina lui Cristian Sasu. Înțelegem atenția nașilor pentru fine, dar în acest caz s-a mers prea departe”, a declarat senatorul Marian. Potrivit interlocutorului, situația nu stă mai bine nici la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, unde șeful instituției este Gheorghe Tilibașa. ”Acesta ar face mai bine să-și vadă de sănătate având în vedere că la 9 Mai, cu ocazia depunerilor de coroane, avea un plasture în zona occipitală a capului”.

”Însă o situație cu totul aparte există la Inspectoratul Școlar Județean, unde la conducerea instituției a fost numit un indivit suspect de hărțuire sexuală și pedofilie. În primele zile de după numire acesta a demis mai mulți directori de școli care nu aveau simpatii față de partidul din care face şi el parte”, a declarat Valer Marian. Sanda Nește, directorul Casei Corpului Didactic a fost şi ea numită cu delegație în funcția pe care o deține. Potrivit celor declarate de parlamentarul sătmărean situația președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate nu este lămurită deoarece în dreptul numelui ei nu scrie nici că ar fi fost numită cu delegație și nici că ar fi definitivă pe post.

Aceeași situație se întâlnește și la Consultanța Agricolă, Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, dar și la Direcția Sanitară-Veterianră ”unde figurează ca director definitiv Corneliu Ceică, dar funcția este ocupată cu delegație de Dorin Maurer”, spune Marian.
La Compartimentul Județean în Construcții este director Remus Cristian Jurje ”care se află de peste 90 de zile în concediu medical, însă nu este bolnav ci este în campanie electorală fiind candidatul PD-L pentru Primăria din Negrești-Oaș”, a declarat Valer Marian.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, senatorul social-democrat i-a mai amintit pe Kiraly Zoltan de la RAR dar și pe Viorel Pintea ”cel care a făcut afaceri de milioane de euro cu terenuri”. De asemenea, liderul PSD a făcut referire și la conducerea IPJ Satu Mare care lasă mult de dorit și la cea a Poliției de Frontieră al cărui șef Vasile Maxim ”a dat mâna cu contrabandiștii. Nici PSD și nici PNL nu are nevoie de bani negri din contrabandă. Acest individ trebuie să plătească și pentru faptul că a destituit zeci de polițiști de frontieră, profesioniști. Atrag atenția și lui Gheorghe Avram de la IJJ care ar trebui să se mute la Dâmbovița, să fie în apropierea aceluia căruia îi raporta când noi organizam acele mitinguri”.

În altă ordine de idei Valer Marian a declarat că ”solicit Instituţiei Prefectului, Poliției și Parchetului să efectueze cercetări asupra unor primari acuzați de localnici de abuzuri. Mă refer aici la cel din Medieșu Aurit care trebuie să explice cum a reușit să pună mâna pe un conac și să aibă zeci de hectare de pădure și pământuri dar și cum a reușit să-și angajeze fiul în Poliție. Apoi, primarul din Botiz care nu permite afișajul electoral în localitate spunând că e nevoie de aprobarea sa. Pe de altă parte trebuie să explice cum a cheltuit 7 miliarde de lei vechi alocați pentru baza sportivă din localitate. Primarul din Bixad trebuie să explice cum funcționează balastiera familiei. Apoi cel din Pișcolt să povestească cum a repartizat banii unor culte. Primarul din Homoroade trebuie să explice cum de nu a reuşit să facă nici un km de drum deşi a obţinut finanţare europeană. Aştept ca în aceste cazuri, Poliţia, Parchetul sau Curtea de Conturi, după caz, să-şi facă datoria”, spune senatorul Marian.

3 Comentarii la "22 de directori de instituţii deconcentrate cu probleme"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.