Ecaterina Andronescu în mijlocul dascălilor sătmăreni (galerie foto)

Sala de concerte a Filarmonicii “Dinu Lipatti” Satu Mare a devenit astăzi, 12 mai, neîncăpătoare pentru dascălii care s-au grăbit să se întâlnească cu vicepreşedintele PSD şi fostul ministru al Educaţiei Naţioanle, Ecaterina Andronescu. Întâlnirea cadrelor didactice şi a tuturor celor interesaţi de bunul mers al învăţământului sătmărean a avut loc de la ora 12.00.

Ecaterina Andronescu a fost însoţită de senatorul social-democrat şi preşedintele PSD Satu Mare, Valer Marian, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, de cei doi candidaţi ai USL pentru funcţiile de primar al municipiului Satu Mare şi de preşedinte al Consiliului Judeţean, dr. Dorel Coica şi Adrian Ştef, dar şi de alte personalităţi ai învăţământului şi vieţii politice sătmărene.

La evenimentul organizat astăzi au mai luat parte deputatul liberal de Satu Mare, Viorel Buda, directorul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Ioan Pop, profesorul şi fostul viceprimar al municipiului Satu Mare, Viorel Solschi, actualul viceprimar al oraşului, reşedinţă de judeţ, Adrian Albu, profesorul Ioan Viman, acad. dr. Virgil Enătescu, profesori, învăţătoare, educatoare dar şi primari şi consilieri locali ai unor localităţi din judeţ.

În luarea de cuvânt senatorul Valer Marian s-a axat în principal pe importanţa educaţiei şi al învăţământului în societatea românească făcând apoi o comparaţie între “miniştri portocalii” şi cei ai PSD sau PNL care s-au aflat în scaunul de ministru al Eucaţiei în perioada postdecembristă. “Ce miniştri au dat ţării aceşti portocalii? Au dat un chimist autist, mutant şi impertinent, Daniel Funeriu. Un ministru care nu a activat niciodată în învăţământ, un ministru care a avut atâta simţire românească încât nu şi-a învăţat propriul copil limba paternă, a mai fost un ministru cu aere de cărturar, Cătălin Baba, promovat prin nepotism. Acesta a încercat să facă asistent universitar din soţia şi cumnatul său. Am mai avut un ministru interimar, pe Emil Boc, care vorbeşte de plagiate însă în 15 ani de zile nu a reuşit să-şi susţină teza de doctorat în drept constituţional. Vă reamintesc însă pe scurt că pe vremea guvernării Adrian Năstase s-au alocat fonduri substanţiale şcolilor, au fost iniţiate acele programe precum cornul şi laptele şi au fost construite săli de sport. Şi atunci de întrebăm: ce au făcut guvernele portocalii? V-au umilit şi v-au tăiat salariile. V-au umilit pe dumneavoastră şi pe familiile dumneavoastră”, a declarat în luarea de cuvânt senatorul Marian.

Despre aceleaşi umilinţe care au trebuit îndurate de către dascăli a vorbit şi deputatul Viorel Buda. “Trebuie să luptăm pentru ca nici dumneavoastră, dascălii şi nici un alt cetăţean al acestei ţări să nu mai fie umilit. Trebuie să conducem şcolile spre libertatea de a se conduce singure. Tot ceea ce s-a început pe vremea doamnei ministru Andronescu, pe vremea când la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare a fost Ioan Viman sau când am fost eu, a fost făcut praf de guvernarea portocalie. Trebuie să instalăm o administraţie care să vă redea demnitatea. Noi nu vrem restauraţie, aşa cum spun unii membri ai partidului portocaliu, noi vrem restabilirea legii, a demnităţii şi a profesionalismului în România”.

În luarea de cuvânt, candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare a dat asigurări cu privire la tot sprijinul său pentru şcoala sătmăreană. “Ce nu avem în Satu Mare? Nu avem străzi, nu avem o centură, nu avem un al treilea pod peste Someş. Dar, le vom avea !. Regimul PDL-UDMR a reuşit să stingă luminiţa de la capătul tunelului dar noi o vom reaprinde. Dar avem nevoie de sprijinul dumeavoastră pentru a ne putea duce proiectele până la capăt”.
În ceea ce priveşte nemulţumirea dascălilor, o parte dintre probleme au fost contuarate încă în cadrul discursului directorului Ioan Pop care cere demnitate şi nu umilirea cadrelor didactice şi al familiilor acestora.

Viceprimarul Adrian Albu şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la faptul că banii veniţi de la Ministerul Educaţiei trec prin primării înainte de a ajunge la şcoli. “De ce se întâmplă acest lucru? De ce trebuie ca noi, cei aflaţi în afara sistemului să alocăm bani când poate nici nu ne pricepem atât de bine la problemele cu care se confruntă unităţile de învăţământ?”.

Liderul de sindicat Ioan Drăgan s-a axat pe procentul extrem de scăzut alocat din PIB învăţământului care în momentul de faţă este de 3%. “Ar trebui să fie de cel puţin 6%”, a declarat Drăgan.

Nemulţumirile dascălilor sunt mari şi în ceea ce priveşte salarizarea simţindu-se umiliţi de tăierile salariale de acum doi ani de zile. În altă ordine de idei, profesorii se plâng că abonamentele pe mijloacele de transport nu le sunt decontate de câţiva ani de zile. Acad. dr. Virgil Enătescu a făcut o pledoarie a şcolii româneşti care “este foarte bun dar dascălii trebuie motivaţi. Unii consideră că şcoala românească scoate numai tâmpiţi. Poate cei care cred acest lucru sunt înconjuraţi doar de tâmpiţi. Dacă ar fi aşa, cum vă explicaţi că mari firme şi universităţi străine vin să selecteze absolvenţi de la noi?”.

După ce a ascultat nemulţumirile antevorbitorilor ei, în luarea de cuvânt vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu s-a axat pe câteva dintre problemele stringente cu care se confruntă învăţământul românesc. “De ce clasa a IX-a a fost trecută la gimnaziu? Care sunt profesorii care vor merge la ţară, spre exemplu să predea ore la clasa a IX-a. Nu poţi să schimbi ceva care are o conotaţie atât de strâns legată de tradiţia noastră. De la Spiru Haret încoace învăţământul primar era de 4 ani, gimnaziul tot de 4, iar liceul la fel. De ce trebuie să schimbăm aceste tradiţii? Nu sunt de acord nici cu încurcătura provocată în jurul clasei pregătitoare. După părerea mea clasa pregătitoare trebuia să rămână la grădiniţă deoarece nu poţi să aşezi în aceaşi bancă un copil de 5-6 ani cu unul de 15-16 ani. În ceea ce priveşte Bacalaureatul, nu sunt de acord cu existenţa camerelor video în şcoli. Nu am fost niciodată un dascăl care să încurajeze frauda. Noi trebuie să-i învăţăm pe elevi, pe tineri, să fie oameni oneşti şi dreţi. Vă îndemn ca principala dumneavoastră lecţie de la catedră să fie lecţia demităţii”, a declarat Andronescu.

2 Comentarii la "Ecaterina Andronescu în mijlocul dascălilor sătmăreni (galerie foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.