Vinul roşu de la crama Hetei din Beltiug, campionul de aur al concursului judeţean de vinuri


Soiurile de vin alb şi cele de vin roşu din judeţul Satu Mare s-au aflat într-o aprigă competiţie pe parcursul acestei săptămâni când s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a concursului judeţean de vinuri nobile. Organizată de Camera Agricolă Judeţeană cu sprijinul Consiliului Judeţean, competiţia a aliniat nu mai puţin de 85 de probe de vin, din care 75 au fost premiate.

Potrivit regulamentului de desfăşurare a concursului, până marţi, 8 mai, participanţii au trebuit să depună probele, constând în câte trei sticle cu vin, de 0,7 litri, prevăzute cu etichete inscripţionate cu numele şi prenumele concurentului, localitatea de domiciliu şi anul recoltei.

Din cele 85 de probe depuse, 60 au fost soiuri de vin alb, iar 15 de vin roşu. Pentru vinurile din prima categorie au fost acordate 15 medalii de aur – iar campion a fost declarat producătorul Olah Janos din Turulung – 25 de argint, 20 de bronz, iar şapte premii au fost acordate în afara concursului. La soiurile de vin roşu, campionă a fost declarată crama Hetei din Beltiug, şi au fost acordate cinci medalii de aur, şase medalii de argint şi patru de bronz, în timp ce un vin a fost premiat în afara concursului.

Cu atâta vin bun, sarcina juriului n-a fost uşoară. Preşedintele acestuia, Dorin Popa, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Degustătorilor de Vin Autorizaţi din România, spune că în ultimii ani s-a evidenţiat clar că participanţii la concurs fac net diferenţa între ceea înseamnă hibridul şi ceea ce este un vin nobil.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 11 mai, iar după aceea, într-un cadru şi o atmosferă destinse, preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad şi primarul Iuliu Ilyes s-au întreţinut cu participanţii la concurs cu prilejul degustării de vinuri mult aşteptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.