Placă memorială pentru şvabii sătmăreni

La împlinirea a 300 de ani de la sosirea pe meleagurile sătmărene a primilor colonişti şvabi, duminică 6 mai, la Biserica Calvaria din municipiul Satu Mare a avut loc ceremonia de sfinţire a steagului şvabilor sătmăreni şi a unei plăci comemorative.

La Sfânta Liturghie de sfinţire, desfăşurată în curtea bisericii, au participat senatorul UDMR Gunthner Tiberiu, Csehi Árpád – preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Iuliu Ilyes, Johann Forstenheizler – președintele Forumului Democrat German Regional din Transilvania de Nord, Josif Hölczli, vicepreședintele FDG Satu Mare și al Fundației Transilvania de Nord și Kaiser Ștefan, vicepreședintele al Forumului Regional din Transilvania de Nord.

În judeţul Satu Mare, primii colonişti şvabi au ajuns încă din anul 1712, în urma unei solicitări a contelui Alexander Károlyi, care dorea repopularea zonei, devastată de războaie. Șvabii sătmăreni nu au primit pămînt în posesie proprie, întrucît au fost colonizați pe moşiile marilor grofi maghiari. Din această cauză, o parte dintre ei au ajuns iobagi aproape imediat după strămutare. Aceştia s-au stabilit în zonă reuşind să contribuie la dezvoltarea economico-socială a ţinutului.

În Satu Mare pînă în prezent nu a fost așezată nici o placă comemorativă dedicată memoriei primilor colonişti şvabi. Astfel că, placa din curtea Bisericii Calvaria sfinţită duminică este prima de acest fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.