La etajul Sinagogii de pe strada Decebal va exista un muzeu al evreilor din Satu Mare

Lucrările de reabilitare a Sinagogii de pe strada Decebal nr. 4 se apropie de final. Președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei spune că o mare parte a lucrărilor vor fi terminate până la data de 25 mai, când Sinagoga va găzdui concertul cameral ”Consonantia”.

Fondurile necesare lucrărilor de reabilitare au fost asigurate de Federația Comunităților Evreiești din România și până în prezent se ridică la suma de 1,5 miliarde de lei vechi. ”Am refăcut instalația electrică, podiumul de la parterul Sinagogii, am ridicat dalele, am betonat în interior dar nu putem avansa așa cum ne-am dori din lipsă de alte fonduri. Vrem să reparăm și acoperișul Sinagogii din Carei, lucrare pentru care Ministerul Culturii ne-a aprobat suma de 94.000 lei, dar banii încă nu ne-au intrat în cont”, spune Decsei.

Potrivit interlocutorului, la etajul Sinagogii va fi amenajat și un muzeu al evreilor din Satu Mare. ”Am curățat acel spațiu și am pus parchet. Urmează să luăm legătura cu muzeele din Șimleu Silvaniei, București și Budapesta pentru a cere materialele pe care urmează să le expunem în Sinagogă. În altă ordine de idei ne-am gândit să oferim spațiul Sinagogii chiar și gratuit pentru organizarea unor evenimente culturale. Mă gândesc aici la concerte de fanfară sau de cor”, a declarat Decsei.

Un Comentariu la "La etajul Sinagogii de pe strada Decebal va exista un muzeu al evreilor din Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.