Ştiaţi că …?

Prima adunare generală a Societăţii pentru fond de teatru român din Transilvania a avut loc la Satu Mare, în 1872? Acest demers a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti. Unul dintre exponenţii acestei mişcări a fost şi omul de cultură sătmărean Alexandru Frenţiu, în casa căruia are loc prima adunare generală a societăţii, în zilele de 1 şi 2 mai, 1872. Cu acest prilej s-a organizat şi un program artistic în sala vechii Primării (a cărui sediu era pe locul unde în prezent se află Hotelul „Dacia”). Pentru a sprijini mişcarea teatrală românească din Transilvania, vine la Satu Mare şi Iosif Vulcan (1841-1907) care susţine cu această ocazie o conferinţă intitulată „Schiţă din istoria teatrului”. Iosif Vulcan este unul dintre exponenţii vieţii culturale româneşti a acelor vremuri fiind şi întemeietorul prestigioasei revistei orădene „Familia”, în paginile căreia a semnat şi marele Mihai Eminescu.

Cu privire la viaţa teatrală din Satu Mare mai trebuie spus că până în 1848 spectacolele au fost prezentate în clădirea hanului „La arborele verde” (pe actualul loc al Casei albe din Piaţa Libertăţii), în casa Jenei (pe locul unde în prezent se găseşte Tribunalul) şi în Grădina Kotro (pe locul actualei Pieţe de alimente nr. 1).

Inaugurarea primului teatru construit în oraşul Satu Mare a avut loc în 20 martie 1848. Datorită sistematizării oraşului, clădirea acestuia a fost dărâmată în 1887, cu promisiunea de a se construi un alt teatru. Piatra de temelie a actualei clădiri a teatrului a fost aşezată în 18 mai 1889.

Un Comentariu la "Ştiaţi că …?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.