Festivalul Mămăligii, la Turţ


Organizat pentru prima dată în judeţul nostru, Festivalul Mămăligii care s-a desfăşurat sâmbătă, 28 aprilie, în comuna Turţ, a prilejuit momente de reală satisfacţie atât gurmanzilor pofticioşi, cât şi celor care se declară echilibraţi şi susţin că mănâncă sănătos: nimeni din cei prezenţi în parcul din centrul comunei, unde au fost amenajate standurile concurenţilor şi au fost amplasate mese şi bănci pentru sutele de persoane care au dorit să se desfete cu bunătăţi preparate după reţete tradiţionale, n-a rezistat tentaţiei şi a gustat cel puţin unul dintre felurile de mâncare îmbietoare şi apetisante.

Inclus în proiectul transfrontalier “Tur gastronomic în judeţele Szabolcs Szatmar Bereg – Ungaria şi Satu Mare”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, implementat de Consiliile Judeţene din cele două localităţi, şi reprezentând o continuare a festivalului gastronomic de la Sosto, de lângă Nyregyhaza, organizat în vara anului trecut, festivalul a fost deschis de Csehi Arpad – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare – şi primarul Iuliu Ilyes.

La festivitatea de deschidere au mai fost prezenţi prefectul Cristian Sasu şi subprefectul Pataki Csaba, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Mircea Govor şi Adrian Ştef, primarul comunei Turţ – Ioan Belbe, primarul oraşului Negreşti Oaş – Nicolae Bura şi deputatul PSD – Gheorghe Ciocan.

În deschiderea evenimentului, Csehi Arpad a declarat: “Promovarea valorilor noastre judeţene şi conservarea tradiţiilor au fost mereu un punct special pentru noi. Vom continua promovarea tradiției, unde de fapt se regăsește identitatea noastră, a sătmărenilor, și în strategiile de viitor”. Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a subliniat faptul că evenimentul de sâmbătă contribuie atât la întărirea relațiilor de cooperare transfrontalieră dintre comunitățile din cele două județe, cât şi la dezvoltarea ulterioară de noi proiecte europene, cu perpective de colaborare şi în domeniul cultural. Csehi Arpad a mai adăugat: “Sunt convins că în urma festivalului de la Turţ va exista o cooperare mai strânsă între micro-regiuni, în special între localitățile de frontieră. Trebuie să profităm de orice oportunitate de promovare a culturii și a produselor tradiționale, mai ales dacă acest lucru se poate realiza din fonduri europene. Festivalul Mămăligii este un instrument de promovare a bunătăților culinare din cele două județe, astfel de proiecte urmând să fie incluse în strategia Consiliului Județean”.

La Festivalul Mămăligii de la Turţ au participat echipe din România şi Ungaria. Rând pe rând, reprezentanţii acestora au aşezat pe masa juriului câte un platou cu mâncărurile tradiţionale preparate la standurile proprii, cu menţiunea că regula care a trebuit respectată cu sfinţenie a fost ca din meniul prezentat juriului să nu lipsească mămăliga. Astfel, pe platourile prezentate s-au regăsit ciorbe şi gulyasuri, sărmăluţe, fripturi, plăcinte svăbeşti, prăjituri – inclusiv din mămăliguţă, delicatese culinare preparate de concurenţii din Ungaria şi, evident, pălincă şi vin.

În cele din urmă, juriul a dat verdictul, iar festivitatea de premiere a fost oficiată de preşedintele Csehi Arpad. Pe locul I s-a clasat echipa din Ardud, pe locul II – echipa din Turţ, iar pe locul III – echipa din Vasarosnamenyi – Ungaria. Totodată, au fost acordate şi 12 premii speciale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.