Serviciul Siguranţa Traficului – la un pas de desfiinţare

Sistată în toamna anului 2010 prin instanţa secţiei Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare, activitatea de blocare a roţilor de către Serviciul Public Siguranţa Traficului (SPST) a constituit obiectului celui mai important proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local organizată joi, 27 aprilie. Cu toate că regulamentul privind activitatea de blocare a roţilor a fost modificat, iar în forma prezentată joi se referă exclusiv la maşinile parcate necorespunzător, viceprimarul Kereskenyi Gabor a propus amânarea dezbaterii. Ulterior, cei mai mulţi dintre consilieri l-au luat în corzi pe Adrian Neacşu, şeful SPST, iar când s-a votat, verdictul a fost clar: proiectul de hotărâre a fost amânat şi urmează a fi elaborată, aşa cum a propus viceprimarul Kereskenyi Gabor, o strategie care să permită blocarea roţilor în alte condiţii decât cele prevăzute în noul regulament.

Spre deosebire de regulamentul aplicat înainte de sistarea activităţii de blocare a roţilor, care se referea la oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor, în forma modificată această activitate vizează exclusiv maşinile parcate. Cu menţiunea că sancţiunile pentru oprirea şi staţionarea autovehiculelor rămân în competenţa Poliţiei Locale şi Poliţiei Rutiere, astfel că în sarcina SPST rămâne doar blocarea roţilor maşinilor din parcările publice, parcările publice cu plată, parcările private şi parcările de reşedinţă.

Consilierii s-au arătat nemulţumiţi de noul regulament şi cei mai mulţi au rămas insensibili chiar şi când primarul Iuliu Ilyes a anunţat că dacă nu va putea să aplice sancţiuni şi pentru deblocarea roţilor, întrucât funcţionează prin autofinanţare, SPST va fi desfiinţat în cel mult o lună. Adrian Neacşu, şeful SPST a subliniat la rândul lui că deşi aplică sancţiuni pentru alte nereguli, sumele rezultate sunt insuficiente pentru a asigura salariile angajaţilor, în condiţiile în care, primarul a specificat clar că nu poate aloca bani de la bugetul local pentru funcţionarea serviciului. Cei mai aprigi au fost o parte dintre consilierii UDMR, care l-au încolţit pe Adrian Neacşu, afirmând că înainte de-a fi suspendată, activitatea de blocare a roţilor s-a făcut preferenţial şi pe pile, că rolul acestui serviciu ar trebui să fie acela de administrare a parcărilor, care de fapt sunt amenajate necorespunzător, şi că, dacă Adrian Neacşu ar fi elaborat în urmă cu un an şi jumătate – când i s-a solicitat de către consilieri – strategia invocată de viceprimarul Kereskenyi, consilierii nu ar trebui să se simtă acum vinovaţi dacă SPST se desfiinţează.

Nici măcar argumentele primarului Ilyes şi ale consilierului Viorel Solschi, privind aprobarea proiectului în scopul continuării activităţii SPST nu au rezistat voinţei celor care au dorit amânarea luării unei decizii în acest sens, astfel că, nu este exclus ca peste circa o lună acest serviciu să se desfiinţeze iar angajaţii să rămână pe drumuri.

8 Comentarii la "Serviciul Siguranţa Traficului – la un pas de desfiinţare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.