Nereguli la produsele specifice de Paști

Așa cum era de așteptat controalele efectuate în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale au scos la iveală o serie de nereguli în ceea ce privește calitatea produselor specifice de Paști. În urma acțiunilor de verificare efectuate în perioada 26 martie – 9 aprilie au fost controlați 28 de operatori economici, dintre care inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au găsit deficiențe la 24 de firme.

Mai mult decât atât, din cantitatea totală de produse verificate aproape o tonă (980 kg) au fost găsite cu nereguli. Operatorii economici care comercializau aceste produse au fost sancționați contravențional în cuantum total de 35.000 lei. Rezultatele acestor controale au fost prezentate astăzi, 24 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă de către comisarul-șef al CJPC Satu Mare, Valentin Breban.

Astfel, la un operator economic din Turț au fost depistate 8,7 kg de slănină afumată care avea depășită data durabilității minimale cu 7 zile. Aceeași deficiență a fost găsită și la un alt magazin din Negrești Oaș, unde au fost scoase la vânzare mușchi file afumat, având data durabilității minimale depășită cu 7 zile. Nereguli au fost depistate și la un magazin din Iojib unde se vindeau plicuri de vopsea de ouă expirate de 6 luni. La doi operatori economici din Livada și doi din Satu Mare au fost depistate figurine de ciocolată (iepurași, ouă) de proveniență Ungaria și Germania fără traducere în limba română.

În ceea ce privește reclamațiile depuse la sediul CJPC Satu Mare, se remarcă două plângeri care vizează un magazin de electrocasnice și o firmă de colectare a fierului vechi. La doar două săptămâni după ce a cumpărat o mașină de spălat vase, un sătmărean s-a trezit cu aparatul defect. Mașina nu se mai oprea la finalizarea programului și mai mult decât atât, apa curgea din rezervorul acestuia. Clientul a contactat vânzătorul care, după mai multe insistențe a dus mașina la un service. După aproximativ o săptămână clientul și-a primit înapoi mașina de spălat vase dar după un timp acesta s-a defectat din nou. A sunat la vânzător care i-a dus din nou aparatul la reparat. Văzând că nu își mai primește mașina de spălat, clientul a sunat în mai multe rânduri la vânzător însă acesta era de negăsit. Până la urmă omul a depus o plângere la CJPC. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că cele semnalate de client sunt îndreptățite și s-a dispus înlocuirea produsului, ceea ce s-a și întâmplat în decurs de 15 zile.

Cea de-a doua reclamație vizează o firmă de colectare a fierului vechi. Cu toate că la firmă este afișat prețul de cumpărare de 0,90 lei pentru un kg din acest produs, un sătmărean care a predat fier vechi la această societate a primit doar 0,70 de lei/kg. Potrivit celor declarate de Breban, administratorul societății a motivat diferența de preț ”spunând că are de plătit 16% impozit pe venit și 3% taxe de mediu. Însă nu avea dreptul să rețină aceste procente. În urma verificărilor efectuate am dispus amendarea operatorului economic cu suma de 3.500 lei”.

Un Comentariu la "Nereguli la produsele specifice de Paști"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.