După ce a fost sistată în toamna anului 2010, prin instanţa secţiei Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare, activitatea de blocare a roţilor de către Serviciul Public Siguranţa Traficului (SPST) revine în actualitate. Un proiect de hotărâre cu privire la acest aspect, va fi inclus joi, 26 aprilie, pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Satu Mare. În avans, modificările operate de către SPST la regulamentul privind activitatea de blocare a autovehiculelor staţionate neregulamentar, precum şi de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor abandonate pe raza municipiului Satu Mare, au fost prezentate luni, 23 aprilie, cu prilejul unei dezbateri publice organizate în sala de şedinţe a Consiliului Local.
Publicul dezbaterii a fost alcătuit exclusiv din ziarişti, pentru care Adrian Neacşu – şeful SPST, a prezentat principalele modificări ale regulamentului. Cu menţiunea expresă că, spre deosebire de regulamentul iniţial, unde activitatea se referea la oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor, în forma modificată blocarea roţilor vizează exclusiv maşinile parcate. Întrucât primele două situaţii rămân în competenţa Poliţiei Locale şi Poliţiei Rutiere, regulamentul va fi aplicat de către personalul SPST doar în cazul maşinilor parcate în ipostazele referitoare la parcările publice, parcările publice cu plată, parcările private şi parcările de reşedinţă.
Pentru început, blocarea roţilor va fi aplicată pentru maşinile ce vor fi depistate în locurile prevăzute cu indicatoarele SPST, iar proprietarii acestora nu vor putea face dovada achitării taxei de parcare, precum şi pentru acelea parcate în locurile destinate persoanelor cu handicap, urmând ca pe viitor, după stabilirea tarifelor şi condiţiilor, măsura să fie luată şi în celelalte ipostaze menţionate.
SPST Satu Mare dispune în prezent de 30 echipamente de blocare a roţilor, iar tariful prevăzut pentru deblocare este de 100 lei cu TVA inclus.