Primarul Ilyes n-o cedează pe Juji


După ce a fost trasă pe linie moartă în urmă cu aproape 40 de ani, în urma desfiinţării liniei înguste de cale ferată care traversa oraşul, iar ulterior amplasată în Grădina Romei în semn de amintire pentru acele vremuri, locomotiva cu aburi care a tras după sine o grămadă de ani trenul personal botezat Juji, este râvnită acum de primarul oraşului Zlatna. Pentru a face şi mai atractiv un proiect finanţat din fonduri europene, Silviu Ponoran vrea să vină după Juji cu trailerul pentru ca apoi s-o amplasesze în centrul oraşului Zlatna. Iuliu Ilyes, primarul municipiului Satu Mare, nu este de acord şi spune nu va renunţa la locomotiva care reprezintă un simbol pentru sătmăreni.

Cu prilejul unei conferinţe de presă organizate vineri, 7 aprilie, primarul Iuliu Ilyes a menţionat că primarul oraşului Zlatna l-a înştiinţat prin intermediul unei adrese oficiale despre intenţia de-a trimite la Satu Mare un trailer care să transporte vechea locomotivă în munţii Apuseni. În sprijinul acestui demers, primarul Silviu Ponoran a invocat o decizie a Societăţii Feroviare de Turism care, prin intermediul unui contract de comodat, a atribuit locomotiva oraşului Zlatna.

Deoarece vechea locomotivă reprezintă un simbol şi pentru sătmăreni, în special pentru cei mai în vârstă care se deplasau cu trenuleţul Juji din Satu Mare până în actualul oraş Ardud, primarul Iuliu Ilyes a declarat ferm că nu este de acord cu mutarea acesteia în centrul oraşului Zlatna. Trenuleţul Juji a făcut istorie în Satu Mare şi se cuvine ca bătrâna locomotivă să rămână în continuare în Grădina Romei.

Calea ferată îngustă pe care a circulat ani la rând trenul Juji tras de locomotiva disputată acum de cele două Primării, a fost înfiinţată la începutul secolului al XIX-ea. Convins că locul locomotivei este în Grădina Romei, acolo unde a stat din 1973 încoace, primarul Iuliu Ilyes va solicita Societăţii Feroviare de Turism actele care atestă proprietatea asupra locomotivei şi este ferm hotărât să n-o cedeze Primăriei din Zlatna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.