Asta este concluzia care s-ar putea desprinde din expoziția vernisată joi, 5 aprilie, în curtea Muzeului de Artă Satu Mare. Și nu o spunem pentru a denigra organizatorii sau artiștii care și-au expus lucrările ci mai degrabă pentru a semnala felul original în care cei implicați în evenimentul în cauză au gândit să atragă publicul iubitor de artă.
La eveniment au fost prezenți doar câțiva elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, o mână de artiști plastici și câțiva poeți, însă originalitatea vernisajului a fost cea care a atras atenția celor care au trecut pragul muzeului. Micile picturi au fost pur și simplu agățate de câteva sfori întinse (la propriu, și nu la figurat) în curtea instituției gazdă. De aici și sintagma enunțată de unul dintre poeții prezenți la manifestare că ar fi ”locul de dat cu capu-n … artă”.
Evenimentul a avut și câteva momente mai plictisitoare din cauza expunerilor mult prea lungi, susținute în limbajul sobru al criticilor de artă, dar și un moment mai hilar al cărui protagonist a fost profesorul universitar și scriitorul Alexandru Zotta. În stilu-i caracteristic de a-și lungii intervențiile (de altfel greu de priceput de mințile liceenilor prezenți) nu l-au speriat nici stropii de ploaie care au început să cadă (e drept doar pentru câteva minute), făcând ca toți cei aproape 20 de oameni să se retragă sub gangul de la intrarea în instituție, lăsând vorbitorul să-și dezvolte singur ideile inspirate de picturile artiștilor expozanți. Ici, acolo câte un zâmbet, însă nimic nu l-a putut îndepărta de microfon până ce nu și-a terminat expunerea.
Una peste alta, expoziția a fost o întâlnire între pictură și cuvântul scris, într-o formă mai aparte decât ne-am obișnuit în cadrul altor expoziții organizate de instituțiile noastre de cultură.