Nereguli la casele de amanet

În cursul lunii martie, comisarii CJPC Satu Mare, au desfășurat o acțiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de credit tip amanet de către societățile financiare nebancare. Anunțul a fost făcut astăzi, 3 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul CJPC Satu Mare.

În perioada 1-31 martie, au fost verificați șapte operatori economici și au fost întocmite șapte procese verbale de constatare a contravenției prin care s-au aplicat patru sancțiuni în cuantum total de 15.000 lei și trei avertismente. Potrivit șefului CJPC Satu Mare, Valentin Breban, doi operatori economici au fost depistați afișând comision de 0% în exteriorul caselor de amanet dar în realitate acest lucru era valabil doar pentru sume mai mari de 2.000 lei. Totodată, trei operatori economici afișau neperceperea unui comision pentru sume de până la 2.000 lei, însă în contract acest comision s-a perceput pentru toată suma. Încercarea de a înșela clienții merge mult mai departe. Astfel, trei operatori economici au fost depistați afișând o valoare pentru amanetare la aur de 18 k, în exteriorul casei de amanet, iar în interior, era afișată altă valoare.

În ceea ce privește reclamațiile, Breban a declarat că un consumator a cumpărat o ușă metalică pentru apartament acum trei ani, însă la un an de la ieșirea din garanție clientul a constatat că pe ușa metalică au apărut câteva umflături. Deplasându-se la magazinul de unde a cumpărat ușa, acesta a refuzat să-i înlocuiască produsul. Ulterior, consumatorul a depus o reclamație la CJPC. După verificările efectuate s-a constatat că reclamația a fost întemeiată, dispunându-se înlocuirea produsului, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.