Direcţionaţi 2% din impozit către activităţile sociale ale ONG-urilor


Reprezentanţii Alianţei Sociale din Satu Mare solicită sătmărenilor să li se alăture în acţiunile şi activităţile cu caracter social pe care le desfăşoară direcţionând 2% din impozitul pe venit către una dintre entităţile nonprofit care fac parte din alianţă. Marţi, 3 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Serviciul Public de Asistenţă Socială SPAS, reprezentanţii organizaţiilor şi instituţiilor care fac parte din Alianţa Socială au vorbit despre “Campania de informare pe tema 2%”, cu menţiunea că aceasta se va desfăşura până în 25 mai. La fel ca la primele două ediţii, acţiunea de marţi a fost iniţiată de Cristina Bala – reprezentata Asociaţiei STEA.

Având în componenţă 17 organizaţii şi asociaţii nonprofit (Asociaţia STEA, Fundaţia “Hans Lindner”, Organizaţia “Caritas”, Asociaţia Nevăzătorilor, Fundaţia Română pentru Copii Comunitate şi Familie, Asociaţia Langdon Down “Transilvania”, Asociaţia „Sfântul Benedict” pentru Autişti, Asociaţia Naţională a Surzilor, Fundaţia Română a Căminelor de Tranzit “Foyer”, Crucea Roşie, Asociaţia COPII, Asociaţia “Freres” România, Asociaţia Handicapaţilor Fizic, Serviciul de Ajutor Maltez, Asociaţia “Freres” Europa şi Asociaţia CREDDIS), precum şi şi două instituţii care îi sprijină activitatea (SPAS şi Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog), Alianţa Socială Satu Mare, prin reprezentanţii participanţi la conferinţa de presă organizată marţi a adresat invitaţia către sătmărenii persoane fizice de-a le deveni parteneri prin direcţionarea a două procente din impozitul pe venit către oricare din cele 17 organizaţii şi asociaţii. Demersul ar veni fără îndoială în sprijinul organizaţiilor şi asociaţiilor cu activitate în domeniul social, afirmă Cristina Bala, reprezentanta Asociaţiei STEA şi iniţiatoarea campaniei.

În conformitate cu prevederilor Codului Fiscal (Legea 571/2003) şi a Ordinului nr.2371 din 12.12.2007, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit (ONG). Mecanismul 2% este un sistem prin care fiecare cetăţean are posibilitatea să decidă în mod direct ce se întâmplă cu impozitul său investindu-l în comunitatea sătmăreană.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, din numărul total de contribuabili care aveau dreptul să solicite virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual datorat pentru anul 2010, au exercitat această opţiune cca 25%. Dintre cele 41 de judeţe ale ţării, Satu Mare a ocupat anul trecut locul 26 în ceea ce priveşte numărul de persoane (acesta fiind de 28837) care au direcţionat 2% pentru o entitate nonprofit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.