Corul “Excelsior” la ceas aniversar



Înfiinţat în anul 1992, corul “Excelsior” din cadrul Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu Mare a sărbătorit sâmbătă, 31 martie, două decenii de activitate. Evenimentul a avut loc la Filarmonica “Dinu Lipatti” şi a fost marcat printr-un concert aniversar susţinut de foşti şi actuali corişti.

Vineri, 30 martie în sala “Jean Monet” a Liceului de Artă “Aurel Popp”, a avut loc prima întâlnire dintre foştii şi actualii corişti. Sâmbătă, 31 martie, în aceeaşi sală s-a desfăşurat repetiţia generală, urmată, de la ora 17:00, de concertul aniversar.

Corul “Excelsior” a debutat în decembrie 1992 pe scena Filarmonicii „Dinu Lipatti” cu un concert de Crăciun. La vremea respectivă, corul era alcătuit din 45 de copii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. În scurt timp de la debut, grupul corului s-a extins şi asupra claselor a III-a si a IV-a din dorinţa de a racola copii talentaţi, dornici de a cânta. Între aceştia, Lavinia Ardelean, Cristina Şter, Luiza Fatyol, Lucian Flontaş, Dan Variu ş.a. După 1997, timp de trei ani, corul “Excelsior” a fost alcătuit doar din fete, iar ulterior a devenit cor mixt. Numele corului vine de la „excel”, a excela, care înseamnă „a fi la înălţime”, nume sugerat de cel care este o legendă în arta corală românească, dirijorul şi compozitorul clujean Constantin Rîpă.

Între cei care au răspuns invitaţiei lansate de dirijoarea corului, profesoara Ecaterina Ţuţuraş, s-au aflat şi fraţii Marian Ardelean şi Vera Negoşanu. Încă din copilărie, iar mai apoi în adolescenţă, aceştia au călcat pe urmele mamei lor, solista de muzică populară Mariana Ardelean (actualmente stabilită în Italia), şi i-au încântat pe sătmăreni cu vocile lor, fiind prezenţe constante şi apreciate la toate spectacolele organizate pe plan local, dar şi la numeroase concursuri muzicale naţionale.
În prezent, Marian Ardelean este directorul Magazinului “Muzica” din Bucureşti şi are în palmares numeroase premii și trofee obţinute la festivalurile de gen din țară. Între altele, Marian a fost finalistul mai multor ediții ale Festivalului de la Mamaia, prima ediție la care a participat fiind cea din 2001, când a fost calificat atât la secțiunea interpretare cât și la secțiunea creație. Sora acestuia, Vera Negoşanu, locuieşte în prezent în Piteşti, unde îşi continuă cariera muzicală, iar anul trecut a participat la prima ediţie a concursului “X Factor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.