Strategia Europa 2020

Implicațiile ”Strategiei Europa 2020” pentru dezvoltarea locală durabilă, a fost tema întâlnirii de astăzi, 30 martie, organizată în sala XXI din Palatul Administrativ. Evenimentul a avut loc de la ora 10.00.

Principalele obiective ale strategiei au fost prezentate de Adrian Morar, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice București. Potrivit celor declarate de Morar ”Strategia Europa 2020” se dorește a fi o soluție pentru ieșirea din actuala criză dar și o nouă viziune care să conducă la creșterea ocupării, a productivității și a coeziunii economice, sociale și teritoriale în Europa secolului XXI.

În ceea ce privește rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, ținta României pentru 2020 este un procent de 70%, în condițiile în care statisticile arată că în prezent doar 64,4% din populația activă a țării are un loc de muncă. Un alt punct sensibil al ”Strategiei Europa 2020” este și alocarea a 2% din PIB pentru cercetare până în 2020, adică o sumă de aproape patru ori mai mare decât în prezent (0,58%).

Adrian Morar s-a referit și la situația absorbției fondurilor prin Programul Operațional Regional (POR) în județul Satu Mare. Potrivit statisticilor, volumul total al fondurilor absorbite prin POR la data de 31 decembrie 2011, a fost de 189.157.987,71 lei (aproximativ 44 milioane euro), ceea ce ne situează pe locul 33 în rândul celorlalte județe ale țării. Amintim doar câteva dintre cele 41 de proiecte accesate prin POR și anume: reabilitarea și modernizarea cantinei sociale din Carei, modernizarea spațiilor publice urbane din cartierele Mihai Viteazu I și Mihai Viteazu II din Carei, modernizarea drumului de ocolire DJ 194, modernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Orășenesc Negrești Oaș, extindere și reabilitare al Liceul Teoretic Carei, etc.

La seminarul de astăzi au participat primarul Municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, senatorul social-democrat de Satu Mare Valer Marian, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner, deputatul UDMR, Erdei D. Istvan, deputatul PNL de Satu Mare, Viorel Buda, directori de instituții și reprezentanți ai unor ONG-uri din județul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.