Sătmărenii se pregătesc pentru însămânţările şi plantările de primăvară


Seminţele de legume, flori dar şi puieţii de pomi fructiferi şi de arbuşti sunt la mare căutare prin pieţele sătmărene. Cu toate că pământul este încă rece se pare că lucrările de pregătire a terenurilor sunt în toi.

Cel puţin asta spun clienţii care se opresc la tarabele comercianţilor de seminţe şi puieţi. “Trebuie să te pregăteşti din timp. Unii au pus deja arpagicul şi cartofii, deşi pământul este încă destul de rece. Eu mai aştept dar ţin să mă aprovizionez din timp”, spune unul dintre clienţi. “Avem cumpărători iar oferta este bogată”, recunoaşte unul dintre comercianţi. Preţul unui plic cu seminţe de legume este variabil în funcţie de gramaj. “Preţurile diferă în funcţie de gramaj. Cele de 10 grame se vând la 2 lei plicul, iar cele care au un gramaj mai mic, la 1,5 lei plicul. Avem seminţe de salată, castraveţi de toamnă, morcovi, castraveţi de vară, conopidă, salată creaţă, ridichi de lună, ţelină, coriandru, cimbru, leuştean, brocoli şi nu am înşirat decât câteva dintre ele. Apoi mai avem seminţe de flori, tot la 2 lei plicul”, spune comerciantul.

Mai încolo, lăzile umplute cu arpagic sunt cele care atrag cumpărătorii. Cei interesaţi trebuie să ştie vânzătorii din pieţele sătmărene cer preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei pentru un kg de arpagic și 6 lei pe un litru din același produs.

Oferta este bogată şi în ceea ce priveşte puieţii de pomi fructiferi şi arbuşti. Puieţii de păr, piersic, cireş şi cais se vând la 15 lei bucata. Comercianţii oferă spre vânzare şi liliac la 15 lei bucata dar şi cătină la 10 lei firul. Cei care doresc să aibă în grădină arbuşti de coacăze roşii sau zmeură au de scos mai puţini bani din buzunare. Astfel, pentru un fir cu rădăcină din aceşti arbuşti, comercianţii cer preţuri cuprinse între 3 şi 5 lei. “E adevărat că pământul e încă rece, dar grădinarii ştiu că lucrările de pregătire a terenului încep în luna martie. Încă nu avem prea mulţi clienţi dar odată cu încălzirea vremii va creşte şi numărul clienţilor”, a declarat una dintre vânzătoarele de puieţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.