Astăzi, 27 martie, Balta de la Berindan a fost populată cu 2 tone de crap şi amur. Valoarea investiţiei este de 24.800 lei. La eveniment au participat şi o parte dintre consilierii locali dar şi pescari din judeţ.
Balta de la Berindan a fost întabulată pe Odoreu în anul 2004, iar încasările din pescuit, bani care intră la bugetul local, se ridică la o sumă medie de 500 milioane lei vechi pe an. Potrivit edilului-şef al comunei Odoreu, Dumitru Pop, popularea cu peşte va duce cu siguranţă şi la creşterea veniturilor la bugetul local iar balta va deveni şi un loc de agrement tot mai cunoscut. „De ce am ales acest moment? Deoarece apa este mai rece şi peştii sunt după perioada de hibernare. Este perioada propice pentru popularea bălţilor. Vom popula cu două specii de peşti, crap şi amur, care se hrănesc cu plante de apă, ceea ce noi avem din abundenţă în balta de la Berindan”, a declarat Dumitru Pop. Peştii aduşi în apa bălţii au greutatea cuprinsă între 1 şi 3 kg. „Este mărimea ideală deoarece dacă peştii ar fi prea mici, i-ar mânca ştiucile din baltă”, spune primarul.
În afară de amur, crap şi ştiucă, în apa bălţii mai trăiesc şi alte specii de peşti precum: caracudă, babuşcă şi lin. Potrivit interlocutorului, populaţiile de crap şi amur vor restabili ecosistemul bălţii având în vedere vegetaţia extrem de bogată care s-a răspândit în lac. Începând de astăzi, la Balta de la Berindan va fi şi un paznic de noapte iar taxa de de pescuit a fost stabilită la suma de 30 lei/12 h. „Noaptea nu este permis pescuitul. Pentru a preveni anumite incidente, vom instala camere video”, a declarat primarul. În zilele următoare Consiliul Local Odoreu va înfiinţa şi o societate comercială care se va ocupa de administrarea bălţii.
Balta din Berindan are o suprafaţă totală de 34 de hectare din care 26 de hectare sunt inundate dintr-un afluent al Someşului iar restul de 8 hectare este acoperit de stufăriş .În toamna anului trecut aici a fost prinsă o ştiucă de aproape 10 kg.