Sătmăreni cu plămânii bâtrâni


Cel puţin 68 de persoane s-au prezentat vineri, 23 martie, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare pentru a-şi face testele respiratorii privind determinarea vârstei plămânilor. Pentru mai mult de 65% dintre aceştia rezultatul testării a fost descurajator: plămânii lor sunt mult mai bătrâni decât ei!

Acţiunea a fost organizată în scopul marcării datei de 24 martie, declarată drept Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei şi, spre deosebire de anul trecut, numărul celor care s-au prezentat pentru testare a fost de trei ori mai mare. Cei prezenţi la uşa cabinetului unde a avut loc testarea au afirmat că au venit pentru măsurătorile de stabilire a vârstei plămânilor, atât pentru că voiau să ştie care le este starea de sănătate, cât şi pentru că testarea a fost gratuită.
Claudia Liubinieţchi, referent principal în Departamentul Programe de Sănătate din cadrul DSP Satu Mare, afirmă că efectuarea probelor respiratorii privind stabilirea vârstei plămânilor este importantă deoarece, după o perioadă de stagnare, incidenţa tuberculozei în rândul populaţiei înregistrează din nou cote crescătoare.

Pe lângă testul efectuat, sătmărenii care s-au prezentat vineri la DSP au primit broşuri cu informaţii despre tuberculoză şi factorii care determină apariţia acestei afecţiuni, dar şi sfaturi cu privire la ce trebuie să facă pentru a preveni îmbolnăvirea.

Un Comentariu la "Sătmăreni cu plămânii bâtrâni"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.