Aparatură nouă la ATI


54 aparate noi se află în dotarea secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Satu Mare şi au fost puse în funcţiune. Aparatura, de ultimă generaţie, a fost achiziţionată din cele 5 milioane lei alocate anul trecut Spitalului Judeţean Satu Mare de către Ministerul Sănătăţii, precum şi din fondurile cu care a contribuit Consiliul Judeţean. Despre aparatura achiziţionată şi pusă în funcţiune au vorbit joi, 22 martie, într-o conferinţă de presă, Adrian Marc – managerul Spitalului Judeţean, Aurel Lupşa – şeful secţiei ATI şi Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pentru un spital de urgenţă cele mai importante secţii sunt considerate Unitatea de Primire a Urgenţelor, Blocul Operator şi secţia ATI. La Spitalul Judeţean Satu Mare, primele două obiective au fost reabilitate şi modernizate recent, astfel că dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, absolut necesară, a reprezentat o prioritate atât pentru conducerea spitalului cât şi pentru cea a Consiliului Judeţean – au declarat la întâlnirea cu ziariştii managerul Adrian Marc şi preşedintele Csehi Arpad.

Din cele 54 de aparate, între care fibrobronhoscoape, injectomate, defibrilatoare cardiace cu stimulatoare externe bifazice, EKG-uri portabile, laringoscoape, sisteme de intubaţie artificială, sisteme de încălzire externă a pacientului, ş.a., unele sunt deosebit de importante. În condiţiile în care, fie se află pentru prima dată în dotarea ATI – cum este staţia de monitorizare centrală – fie au fost în număr atât de mic încât s-au creat situaţii limită în rândul personalului secţiei. Este vorba despre sistemele de ventilaţie, care, aflate în număr insufucient l-au determinat pe şeful secţiei, medicul Aurel Lupşa inclusiv să împrumute un astfel de echipament de la Spitalele din Carei şi Negreşti Oaş.

Cu excepţia echipamentului mobil de radiologie, a sistemului de încălzire externă a pacientului şi a staţiei de monitorizare centrală – aflate pentru prima dată în dotarea secţiei ATI, celelalte aparate achiziţionate şi puse în funcţiune completează numărul celor existente deja, dar insuficiente şi unele chiar depăşite.

Potrivit preşedintelui Csehi Arpad, în perspectivă, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, extindere şi modernizare începute deja la Policlinica Veche şi secţia Oncologie din cadrul Spitalului Vechi, Consiliul Judeţean doreşte să ducă la bun sfârşit şi planul privind extinderea şi compartimentarea secţiei ATI. În cadrul acestei secţii, în prezent se află 35 de paturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.