Ziua Mondială a Sindromului Down


Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, Asociaţia Langdon Down “Transilvania” Satu Mare a organizat miercuri, 21 martie, o serie de manifestări de sensibilizare a comunităţii cu privire la valorile pe care le reprezintă în societate persoanele cu dizabiliti.

Acţiunile organizate miercuri au avut loc cu participarea beneficiarilor asociaţiei şi a elevilor-voluntari de la Colegiile Tehnic „Traian Vuia”, respectiv Naţional „Doamna Stanca”. La ora 9:45, în curtea Colegiului Naţional „Doamna Stanca”, din dorinţa de-a le demonstra că îi consideră asemeni lor, elevii şcolii au dansat pentru copiii şi tinerii cu sindrom Down. Părinţii şi aparţinătorii copiilor şi tinerilor cu sindrom Down spun că, deşi nu sunt fireşti astfel de atitudini, foarte mulţi dintre sătmăreni nu au reuşit încă să dobândească înţelegerea necesară pentru a nu-i mai privi ca pe nişte ciudaţi. Şi preşedinta Asociaţiei Langdon Down “Transilvania” Satu Mare, Mehes Gyongyi, spune acelaşi lucru: dorim să fin acceptaţi şi înţeleşi, chiar dacă pentru cei sănătoşi este mai greu.

După momentul artistic din curtea Colegiului Naţional “Doamna Stanca”, însoţiţi de părinţi şi elevii-voluntari, beneficiarii Asociaţiei Langdon Down “Transilvania” s-au îndreptat înspre pasajul “Corneliu Coposu”, iar pe drum trecătorilor le-au fost oferite baloane inscripţionate şi pliante informative. În pasajul “Corneliu Coposu”, pentru a se atrage atenţia sătmărenilor, dar şi spre bucuria celor cu sindrom Down, au fost organizate o expoziţe cu obiecte artistice realizate de copiii şi tinerii centrului de zi al Asociaţiei Langdon Down “Transilvania”, o expoziţie cu desene tematice realizate de elevii-voluntari ai Colegiului Tehnic “Traian Vuia”. De asemenea, s-a cântat şi s-a dansat, iar la finalul acţiunii au fost realizate un desen comun şi un lanţ al prieteniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.