Pieptene, catarame, ace de păr din bronz dar și elemente de vestimentație provenite din primele două secole de după Hristos sunt expuse începând de astăzi, 16 martie, la Muzeul de Artă Satu Mare. Vernisajul expoziției a avut loc de la ora 13.00.
”Lux, util și estetic la Apulum. Podoabe și accesorii vestimentare” este genericul sub care muzeografii Muzeului Județean Satu Mare în colaborare cu specialiști ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia vin în întâmpinarea sătmărenilor interesați de felul în care se îmbrăcau locuitorii capitalei politice a Daciei Romane (Apulum), considerat pe bună dreptate ”orașul aurului”, dat fiind bogăția acestei localități. În luarea de cuvânt, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta a punctat importanța acestei expoziții dar și faptul că instituția pe care o conduce încearcă să ofere sătmărenilor tematici incitante menite să dezvolte gustul acestora pentru artă, etnografie și trecut.
Castrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai semnificative centre a stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei, și se află pe locul actualului oraș Alba Iulia. Tot în acea zonă a fost cantonată și vestita Legiune a XIII-a Gemina, imediat după cucerirea Daciei de către romani, în 106. Marta spune că cei 5.600 de soldați ai legiunii aveau rolul de a păzi drumul de transport al aurului către Roma. Obiectele expuse au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice făcute în perimetrul castrului roman.
Evenimentul expozițional este organizat de Consiliul Județean și Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.