Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Satu Mare


Peste 300 de persoane au participat joi, 15 martie, la Satu Mare, la manifestările organizate în faţa bustului lui Petofi Sandor, cu prilejul împlinirii a 164 ani de la începutul Revoluţiei Ungare din 1948 şi a luptei pentru obţinerea independenţei faţă de Imperiul Habsburgic.

La manifestări, care au constat în servicii religioase, discursuri, momente artistice şi depuneri de coroane şi jerbe de flori, a participat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi un reprezentant al Consulatului Maghiar de la Cluj. Au fost prezenţi de asemenea, preşedintele UDMR Satu Mare -. Csehi Arpad, subprefectul Pataki Csaba, primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Kereskenyi Gabor, senatorul Tiberiu Gunthner, deputatul Erdei Dolczi Istvan, şefi de instituţii, consilieri municipali şi judeţeni, precum şi numeroşi sătmăreni de etnie maghiară.

În discursul adresat celor prezenţi, între altele, Kelemen Hunor a făcut apel la solidaritatea maghiarilor şi a subliniat faptul că în anul 2012 maghiarii nu trebuie să piardă Satu Mare. Acesta a mai vorbit şi despre necesitatea ca maghiarii să fie uniţi în lupta pentru menţinerea drepturilor pe care le-au dobândit şi la obţinerea altora care consideră că li se cuvin, condiţii în care, UDMR nu trebuie să cedeze şantajelor de niciun fel. După festivităţile de la bustul poetului maghiar Petofi Sandor, la Teatrul de Nord a avut loc un spectacol dedicat zilei maghiarilor de pretutindeni.

În judeţul Satu Mare, manifestări organizate cu prilejul zilei de 15 martie au avut loc în peste 30 de localităţi. La cele din municipiul Carei, organizate de la ora 15:00, a participat şi Kelemen Hunor.

3 Comentarii la "Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.