Pista Aeroportului Satu Mare ar putea fi reabilitată în 2014


Cu aproape 50 milioanei lei, bani asiguraţi prin Programul Operaţional Sectorial Transport, Axa prioritară referitoare la modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, peste doi ani, Aeroportul Internaţional Satu Mare ar putea avea o pistă integral reabilitată şi modernizată.

În şedinţa de luni, 12 martie, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind reabilitarea şi modernizarea suprafeţei de mişcare la Aeroportul Satu Mare, urmând ca, în circa două luni, Studiul de Fezabilitate şi cererea de finanţare să fie depuse la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltarării Regionale şi Turismului.Obiectivul principal al proiectului este acela de a îmbunănăţi condiţiile de rulaj pe pista Aeroportului Satu Mare, în scopul fluidizării traficului şi creşterii semnificative a calităţii serviciilor oferite operatorilor aerieni. Valoarea totală a proiectului este de 49.363.213 lei, cu TVA inclus, iar durata de implementare este de doi ani.Conform cerinţelor Programului Operaţional Sectorial, cofinanţarea care trebuie asigurată de către solicitant este de două procente din valoarea totală eligibilă a proiectului, respectiv finanţarea tuturor cheltuielilor neeligibile apărute la implementarea proiectului.

Suma necesară cofinanţării proiectului este de 796.213 lei, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, respectiv TVA, în valoare de 9.554.557 lei, din care peste 9,3 milioane lei vor fi recuperaţi conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit preşedintelui Csehi Arpad, această reabilitare va genera posibilităţi de trafic ridicat, atât ca număr de persoane, cât şi ca trafic comercial. Totodată, reabilitarea pistei de aterizare reprezintă un prim pas foarte important pentru deschiderea spre oportunităţi de trafic de pasageri şi aeronave tot mai mari, pe o piaţă cu o concurenţă puternică. Principalele activităţi ale proiectului vor consta în lucrări de reabilitare a pistei de decolare-aterizare, reabilitarea parţială şi conservarea reţelei de canalizare, precum şi echiparea direcţiei principale de aterizare cu sisteme de balizaj de categoria a II-a.

După depunerea aplicaţiei, într-un an urmează a fi efectuată evaluarea, iar ulterior, probabil în anul 2014, vor putea începe lucrările propriu zise de modernizare.

Un Comentariu la "Pista Aeroportului Satu Mare ar putea fi reabilitată în 2014"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.