O poveste despre pasiune şi performanţă

Sunt pasionaţi de muzică şi sport dar … şi de fizică şi matematică obţinând până în prezent rezultate deosebite la concursurile şcolare. Atraşi de ştiinţa numerelor şi lumea abstractă a matematicii în cele din urmă şi-au canalizat talentul în direcţia fizicii, ştiinţa care nu poate fi pricepută, aşa cum o susţin chiar ei “fără eleganţa matematică a formulelor care le stăpânesc tainele”. Şi cum prima dragoste nu se uită niciodată cei trei elevi continuă “să cocheteze” cu matematica fără să uite însă de teoriile lui Newton, Galilei şi Arhimede, pregătindu-se pentru Olimpiada Naţională de Fizică din acest an. Acolo unde alţi elevi se pierd în labirintul numerelor, funcţiilor şi formulelor, cei trei olimpici descoperă frumuseţi de neimaginat menite să le deschidă perspective noi în înţelegerea şi desluşirea tainelor naturii.

Claudiu Gătină (clasa a X-a), Roland Miculaş (IX) şi Tudor Maier (IX) sunt trei dintre cei opt elevi care ne vor reprezenta judeţul la faza naţională a Olimpiadei de Fizică, ediţia 2012. Pregătirile sunt în toi deoarece în prima zi a lunii aprilie tinerii fizicieni vor porni spre judeţul Ilfov, unde va avea loc întrecerea celor mai talentaţi şi mai bine pregătiţi fizicieni-elevi din toată ţara. “Competiţia începe pe data de 2 aprilie, cu o probă teoretică. A doua zi vom susţine proba practică după care vom avea o zi liberă apoi primii clasaţi vor susţine testul pentru a intra în lotul naţional de fizică care va reprezenta România la fazele superioare ale concursurilor de fizică din acest an. Vorbesc aici de Olimpiada Internaţională de Fizică dar şi de alte concursuri de rang internaţional. Ţin să vă reamintesc că elevii români sunt recunoscuţi pe plan mondial, experţii considerându-i foarte bine pregătiţi şi înzestraţi cu un aparat matematic şi cunoştinţe în domeniul fizicii net superioare concurenţilor din alte ţări”, explică mentorul celor trei elevi, profesorul Viorel Solschi.

Cei trei fizicieni sunt elevi ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” şi sunt singurii din şcoală care s-au calificat la faza naţională a Olimpiadei de Fizică din acest an. “De unde această pasiune? Pot să spun că din familie. Ambii părinţi sunt fizicieni aşa că nu mi-a fost greu să le calc pe urme. Cu toate acestea prima mea dragoste a fost matematica dar pe urmă am descoperit şi frumuseţea fizicii. Oricum, matematica îşi găseşte aplicaţii şi în domeniul fizicii, precum şi în chimie şi biologie”, povesteşte Claudiu Gătină. Chimia îi place însă tainele acestei ştiinţe nu l-au atras într-o măsură atât de mare precum fizica sau matematica.

Claudiu a primit “botezul” olimpiadelor naţionale încă de timpuriu, participând doi ani la rând la fazele finale a concursurilor organizate la această disciplină şi anume, în clasele a VII-a şi a VIII-a. Dacă în clasa a VII-a nu a reuşit performanţa de a cuceri vreun premiu, în clasa a VIII-a s-a întors cu o binemeritată menţiune de la etapa naţională al acestui concurs. În urmă cu două săptămâni a participat şi la un concurs regional la Zalău, unde s-a clasat pe locul II. “Ne pregătim atât pentru faza naţională cât şi pentru concursul din acest weekend de la Călimăneşti. La acest concurs va participa şi Roland Miculaş. De fapt este, să zic aşa, ultimul antrenament înainte de faza finală”, spune Gătină. Pe lângă pasiunea pentru ştiinţe, Claudiu cochetează şi cu muzica. Are o formaţie rock, care încă nu a fost botezată, în cadrul căreia colaborează cu alţi doi tineri la fel de pasionaţi de acest gen de muzică precum el.

Dacă Claudiu vorbeşte despre o “tradiţie” în ceeace priveşte pasiunea sa pentru fizică, Roland Miculaş, elev în clasa a IX-a spune că “fizica mi-a plăcut pur şi simplu deşi prima mea pasiune a fost matematica. În clasa a VII-a am obţinut menţiune la faza naţională a olimpiadei de fizică”, spune Roland. Cum se raportează la alte ştiinţe? Îi place chimia dar recunoaşte, aşa cu jumătate de gură că “nu prea înţeleg biologia”.

Tudor Maier, elev în clasa a IX-a al aceluiaşi colegiu este la profilul Ştiinţe ale naturii fapt pentru care, spre deosebire de ceilalţi doi olimpici s-a apropiat şi de biologie, însă abia aşteaptă să studieze anatomia deoarece se pregăteşte pentru Facultatea de medicină. Fiind pasionat, aşa cum era de aşteptat şi de matematici, recunoaşte aplicabilitatea acestei ştiinţe atât în medicină cât şi în biologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.