Mecanismul usturoiului confiscat


Partea a doua a unei conferinţe de presă organizate marţi, 6 martie, de conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a fost dedicată exclusiv explicării mecanismului confiscărilor care sunt efectuate în privinţa legumelor, fructelor (şi…usturoiului) perisabile. Directorul general Dan Maier a subliniat faptul că explicaţia este motivată de “atacul furibund lansat în ultima perioadă într-o anumită parte a presei”, cu menţiunea că preferă să nu dea nume deoarece el este director, nu om politic. Însă, chiar şi cu această reţinere în privinţa nominalizării concrete, directorul Dan Maier a precizat că lămuririle şi explicaţiile sunt necesare deoarece “nu ne putem lăsa călcaţi în picioare de oricine are anumite interese”.

Pentru a fi cât mai convingător şi explicit, directorul Maier a făcut la tablă, ca la şcoală, prezentarea mecanismului confiscărilor. Cu menţiunea că, de regulă, confiscările de legume şi fructe perisabile se fac la sfârşit de săptămânăp când DGFP nu lucrează, ca atare trebuie excluse orice implicaţii în privinţa agenţilor economici cărora le sunt predate spre valorificare aceste produse.

Instrumentele statului care efectuează controale operative, respectiv confiscările de produse, sunt Garda Financiară, Poliţia, Vama şi Jandarmeria. După confiscare, produsele perisabile pot fi predate exclusiv agenţilor economici autorizaţi care nu înregistrează datorii la stat. Ulterior, se ajunge la DGFP în vederea finalizării operaţiunilor, adică prezentarea borderourilor de predare şi a notei de recepţie a agentului economic. “Singura atribuţie a DGFP este de întocmire a facturii de plată către agentul ecomomic care a preluat marfa perisabilă” – a precizat Maier. Menţiunea expresă a fost că, preţul la care sunt preluate produsele perisabile de către agentul economic este stabilit la înţelegere de către acesta şi cel care a efectuat confiscarea. Ca atare, a subliniat directorul Dan Maier, DGFP doar întocmeşte factura şi încasează banii după vânzarea produselor perisabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.