Primul caz de pe lista senatorului Valer Marian: Ioan Sabou (video)


Senatorul social-democrat Valer Marian a prezentat astăzi, 1 martie, la protestul din Piaţa 25 Octombrie prima dezvăluire dintr-o serie care se anunţă mai lungă şi care vizează o serie de lideri şi de directori importanţi ai PDL Satu Mare. La fel ca în zilele trecute, şi mitingul de astăzi, a început cu scandarea unor lozinci antiprezidenţiale, antiguvernamentale dar şi împotriva unor lideri locali PDL. Apoi, după ce protestatarii au format un cordon viu în jurul senatorului Valer Marian şi al ziariştilor prezenţi la miting, liderul PSD Satu Mare a amintit dosarele de corupţie în care sunt implicaţi lideri şi sponsori PD-L Satu Mare: dosarul mitei de la Vama Halmeu, dosarul fostului şef al ARR Satu Mare, Nicolae Jurj, al şefului de la Trasgaz, Dumitru Godîncă, dosarul în care sunt implicaţi fosta şefă de la IŞJ Satu Mare, Mariana Popa dar şi dosarul în care este implicat soţul preşedintei Organizaţiei Municipale de Femei a PD-L, Laura Bota.

De asemenea, Valer Marian îl acuză pe directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier, că face afaceri cu consilierul judeţean Ioan Nistor. “Totodată, am primit informaţii de la o instituţie din Bucureşti privind ancheta efectuată într-un dosar care are ca obiect restituiri ilegale de TVA intracomunitar în valoare de 18 milioane de euro, în care sunt implicaţi deputatul Ioan Holdiş, prefectul judeţului, Radu Giurcă, directorul DGFP şi patru, cinci oameni care sunt în acelaşi timp şi lideri judeţeni ai PD-L”, a declarat Marian.

Cazul concret prezentat astăzi a fost cel al directorului executiv al (DJAOV), Ioan Sabou. Vă redăm în continuare conţinutul dezvăluirii:

“Sabou Ioan – director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accizare şi Operaţiuni Vamale

1. Antecedente profesionale şi politice:

– înainte de 1989: politruc; a acces până în funcţia de secretar judeţean al UTC, responsabil cu propaganda comunistă
– după 1989: lucrător vamal la Vama Halmeu şi şef al Vămii Interioare Satu Mare (din 1996)
– a cochetat cu toate partidele politice aflate la putere, cel mai deosebit şi mai apropiat cu PDL

II. Acuzaţii morale şi penale:

1. A primit “cotizaţie” lunară de la societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comisionare vamală (Cine i-a construit garajul din curtea vilei de pe strada Bariţiu?).

2. A primit “cotizaţie” din partea firmelor de transport care garează autotrenuri în curtea Vămii Interioare.

3. A protejat traficul de ţigări dinspre Ucraina, prin Vama Halmeu, şi dinspre Ungaria, prin Vama Petea, pentru pieţele din municipiul Satu Mare, echipajele mobile acţionând la impulsul său, respectiv la comanda sa.

4. În tandem cu şeful Autorităţii Naţionale Vamale, Comăniţă Viorel (vicepreşedinte al ANAF şi mâna dreaptă a preşedintelui Sorin Blejnar din vremea când era director al Direcţiei Juridice şi apoi al Direcţiei Accizare şi Operaţiuni Vamale din ANAF), cu şeful Direcţiei Regionale pentru Accizare şi Operaţiuni Vamale Cluj, Vesa Călin, şi şeful Vămii Interioare Baia Mare, Coste Vasile, au solicitat cotizaţii lunare între 5.000-10.000 euro de la societăţi comerciale care produc şi comercializează alcool (caz concret: SC Siromex Drink SRL). Au fost înregistrate discuţii între membrii acestui grup infracţional în care se laudă că ar beneficia de protecţia procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, cu care Comăniţă este conjudeţean şi coleg de generaţie juridică, intersectându-se profesional la Sibiu, unde el a fost avocat iar Kovesi procuror. Cert este că faptic controalele la societăţile comerciale care se ocupă cu alcool au constituit un “teatru” veritabil în majoritatea cazurilor.

5. A protejat SC Rebel Prod Co SRL, căreia i-a fost revocată autorizaţia de producător de alcool şi a fost obligată să achite către bugetul de stat aproximativ 1,2 milioane lei, în urma unui control a Curţii de Conturi Bihor, dar plata nu a fost efectuată din 2010 până în prezent.

6. A protejat transportatori în momente în care transportau altă marfă decât cea înscrisă în CMR sau în carnetul TIR.

7. A protejat SC Dor Auto Trans SRL când efectua transporturi agabaritice, fără a deţine două toturisme care să încadreze transportul, acordând aprobare tacită.

8. Are de explicat dispariţia în timp a mai multor chitanţiere de import auto, care au fost acoperite de către şeful său zonal Vesa Călin.

9. Subalternele îi reproşează discriminarea pozitivă aplicată faţă de fosta sa secretară Dobrescu Nicoleta, devenită apoi lucrător vamal şi şefă interimară a Vămii Halmeu, precum şi faţă de lucrătoarele vamale Monica Kiss, soţia şefului Vămii Halmeu, şi Tătar Cornelia, care în ultimele 6 luni nu a fost prezentă la serviciu, dar, în compensaţie, îi organizează şefului său chefuri la restaurantul Andandino.

10. Subalterni şi apropiaţi îi reproşează că s-a îmbogăţit peste măsură, acaparând mai multe case, apartamente şi spaţii comerciale în Satu Mare, unde domiciliază cu soţia şi fiica, şi în Cluj – Napoca, unde lucrează fiul său”.

La finalul protestului senatorul Valer Marian le-a oferit mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor prezente la miting.

httpv://youtu.be/fyllpRhI62A

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.