Pompierii sătmăreni au sărbătorit astăzi, ”Ziua Protecției Civile”

Cum e să fii pompier pentru o zi? Este întrebarea la care sute de sătmăreni au aflat astăzi, 28 februarie, răspunsul după ce au trecut pragul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” Satu Mare. Instituția și-a deschis astăzi porțile, cu ocazia ”Zilei Protecției Civile”, inițiativă care a atras sute de copii și adulți interesați de activitatea de zi cu zi a pompierilor.

Acțiunile dedicate acestei zile au fost organizate cu ocazia ”Zilei Protecției Civile” care se sărbătorește în fiecare an, pe data de 28 februarie. La evenimente au participat prefectul județului Satu Mare, Radu Giurcă, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean (CJ), Octavian Lazin, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes dar și oaspeți din partea instituțiilor omoloage din Ungaria și Ucraina. În luarea de cuvânt, șeful ISU ”Someș” Satu Mare, Iulian Burz, a vorbit despre semnificația ”Zilei Protecției Civile” după care s-a dat citire mesajelor șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonelul Marcel Lucaciu și al ministrului Administrației și Internelor, Gabriel Berca.

”Şi în acest an, la 28 februarie, aniversăm Ziua Protecţiei Civile, dată la care în anul 1933 s-a semnat Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, astfel se înfiinţau primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România. Evoluţia ştiinţei, creşterea ponderii tehnicii în structurile militare şi implicit adaptarea principiilor de ducere a războiului a expus populaţia civilă efectelor distructive într-o măsură dramatică, astfel încât în conflictele sfârşitului de mileniu raportul pierderilor umane depăşea 100 de civili la 1 militar. Primul organism destinat asigurării protecţiei populaţiei civile în România a luat fiinţă în anul 1933, în cadrul Ministerului de Interne, prin decret regal fiind aprobat ”Regulamentul Apărării Pasive” din România, Apărarea Pasivă română avea rolul de a asigura protecţia populaţiei civile împotriva atacurilor aeriene. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost organizat Comandamentul Apărării Pasive, subordonat nou înfiinţatului Minister al Aerului şi Marinei. După război structurile de apărare pasivă au fost subordonate Ministerului Forţelor Armate”, a declarat Burz.

Potrivit interlocutorului ”în 2011, pompierii a intervenit la 2339 situaţii de urgență, în medie șase pe zi, pentru salvarea şi asistarea a 1692 de persoane, salvarea unui număr important de animale, intervenţii pentru protecţia mediului şi a unor însemnate bunuri materiale şi de patrimoniu. S-au gestionat alte 34 situaţii de urgenţă printre care: șapte inundaţii, 18 intervenţii pentru asanarea muniţiei neexplodate, s-a intervenit în două cazuri de distrugere de muniţie neexplodată, într-un accident de transport în care au fost implicate substanţe periculoase, în mod operativ şi fără a cauza pierderi omeneşti”.

Sătmărenii interesați de activitatea instituției au avut ocazia să urmărească o serie de demonstrații pregătite de pompierii sătmăreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.